23948sdkhjf

Byggesektoren giver arbejde i provinsen

Små og store bygge- og anlægsvirksomheder skaber arbejdspladser. Ikke kun i Hovedstaden og Aarhus, men i hele landet
Udkantsdanmark eller den rådne banan. Der er de senere år hæftet mange negativt ladede ord på de mange danske kommuner, hvor væksten er negativ og arbejdspladserne forsvinder.

Men for byggebranchen er billedet ikke så dystert.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at bygge- og anlægsbranchen i høj grad er med til fortsat at skabe arbejdspladser i provinsen.

I Region Sjælland er beskæftigelsen blevet fastholdt på omkring 30.000 job i bygge- og anlægsvirksomhederne i de seneste fire år, hvilket svarer til 12 procent af den private beskæftigelse. Til sammenligning udgør bygge- og anlægsbeskæftigelsen kun 6,5 procent af den private beskæftigelse i Hovedstadsregionen.

Er bredt funderet

- De brancher, der har rejst sig hurtigst ovenpå krisen, er serviceerhverv som for eksempel rådgivningsvirksomhed. Fælles for disse er, at væksten har fundet sted i de store byer, primært i København. Men virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen er bredere funderet og fastholder en stor del af den lokale beskæftigelse i de mere tyndt befolkede egne. Og så er BoligJob-ordningen med til at sørge for, at der også er opgaver til virksomhedernes ordrebøger i de områder, hvor opsvinget føles langt væk, siger afdelingschef i Dansk Byggeri, Vibeke Gaardsholt.

En af de ting, som krisen har medført, er større mobilitet blandt håndværkere. Før den økonomiske krise arbejdede mange virksomheder primært i deres lokalområde. Men det har ændret sig, forklarer Maria Schougaard Berntsen, konsulent i Dansk Byggeri.

- Mange bygge- og anlægsvirksomheder har været meget villige og fleksible i forhold til at pendle og tage arbejde andre steder. En del har også under krisen lavet en turnover på sig selv og set på, hvad der skulle til for at overleve, siger hun.

Ikke alle er med

Det er dog ikke alle dele af byggebranchen, der rejste sig lige hurtigt.

- De virksomheder, der bygger for erhvervslivet, var ikke de første til at rejse sig. Det kræver nemlig, at andre brancher har fået økonomien på fode, før de investerer i nyt byggeri, og derfor går det noget langsommere for erhvervsbyggeriet, siger Maria Schougaard Berntsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093