23948sdkhjf

Forurenet jord brændes ren på stedet

Det ligner ren magi. Med ny metode er det muligt at rense forurenet jord under bygninger og veje uden opgravning. Ved en opvarmning af jorden til 200 grader brændes forureningen af på stedet
Forhaven til et parcelhus i Helsingør minder mest af alt om et indhegnet bombekrater.

20 lastbilfulde jord er gravet op dér, hvor husets olietank før var gravet ned, og der er lavet en spunsvæg af støbte sekantpæle på begge sider af hullet for at stabilisere huset og undgå at vejen skrider.

Hullet har været daglig arbejdsplads for Arkil Miljøteknik i flere uger. Herfra er der adgang til den jord under husets fundament og vejen, hvor resten af den fyringsolie, der gennem årene er lækket fra olietanken nu befinder sig.

I hullet går Danni og Poul Christensen fra Arkil Miljøteknik og skruer og svejser de rør sammen, som er boret cirka syv meter ind under huset og vejen, hvor olie fra tanken har forårsaget forurening.

I rørene skal der blæses 650 grader varm luft igennem, som skal varme jorden op og få den spildte fyringsolie til at fordampe. Varmen kommer fra store gasbrændere, der monteres direkte på røret og fungerer på samme måde som et gasfyr, hvor der blot skrues op for fuld styrke. Når varmen trænger ud i jordlaget og temperaturen når op på omkring 200 grader, ændres olie og tungere kulbrinter til luftform og samles op i sugerør, der leder oliedampene direkte ind i gasbrænderen. Den spildte fyringsolie indgår derved som energikilde til oprensningen, og man står ikke med et affaldsprodukt, som skal bortskaffes.

Matcher undergrunden

Det er én af grundene til at Kim Rikard Jensen, projektchef i Arkil Miljøteknik, mener gasbrændermetoden, også kaldet GTR, har et stort potentiale i Danmark.

- Du kan brænde både olie og klorerede opløsningsmidler væk i jorden uden opgravning. Det gør den yderst velegnet til oprensning af arealer, der er umulige at grave op på grund af fx bebyggelse eller vejanlæg. Samtidig er den hurtigere at gennemføre end for eksempel biologisk nedbrydning, forklarer Kim Rikard Jensen.

Metoden er baseret på jordens evne til at lede varme, og kan med stort set lige god effekt anvendes i så forskellige jordlag som ler, sand, kalk og massivt bjerg. Derfor er den et godt alternativ til for eksempel biologisk nedbrydning, der er betinget af jordens porøsitet.

Gasbrændermetoden kan dog ikke anvendes på lokaliteter, hvor der er strømmende grundvand. Mængden af vand i jorden der skal varmes op fordyrer og forsinker opvarmningsprocessen. Derfor er der på grunden i Helsingør også monteret et sugespidsanlæg, der holder grundvand væk fra byggegruben.

Våbenarsenal udvides

Oprensningen af jorden under huset og vejen på Marstrandsvej 1 i Helsingør er sat i værk, fordi myndighederne har vurderet, at der er risiko for at den spildte fyringsolie over tid kan migrere til drikkevandsmagasinet, der ligger cirka 45 meter under terræn.

Ifølge målingerne ligger forureningen i dag tre til syv meter under terræn. Både Arkil Miljøteknik, der er udførende på opgaven, og Cowi, der rådgiver bygherren i sagen, forventer at det lykkes at fjerne al fyringsolie, så grunden efterfølgende kan erklæres fri for forurening. Oprensningen af grunden sker under olieselskabernes forsikringsordning, som alle olieselskabernes kunder er omfattet af.

- Ved at bruge gasbrænder metoden til at rense grunden, sparer vi i hvert fald en halv million i forhold til hvad det ville koste at understøbe fundamenterne til stor dybde for at kunne grave ud under huset eller rive huset ned for at rense op. Det er for os at se en økonomisk fordelagtig metode at bruge i mange henseender, fortæller Jacob H. Christiansen, sektionsleder i COWI Olie og Industri, som følger oprensningsarbejdet nøje.

- Til forskel fra andre kendte metoder står vi her ikke tilbage med et restprodukt der kræver dyr efterbehandling. Den olie der er i jorden bliver brændt af – jo mere olie der er, jo mindre gas bruger vi på at varme jorden op. Problemet bliver reelt en del af løsningen, og det er da ret elegant, pointerer Jacob H. Christiansen, der betragter GTR metoden som et våben med stort potentiale i kampen mod forurenede grunde.

Nødvendigt at prioritere

Arkil Miljøteknik har siden 2012 som de eneste i Danmark haft licens til at anvende GTR metoden, der er opfundet og patenteret af det belgiske firma TPS Tech.

Fire af firmaets medarbejdere har gennemført en påkrævet uddannelse i brugen af metoden, som hidtil er anvendt til mindre forsøgsoprensninger af både fyringsolie og klorerede opløsningsmidler for blandt andet region Hovedstaden.

Den igangværende oprensning af grunden i Helsingør er den hidtil største. Derfor er både entreprenør og rådgiver spændte på resultatet, der efter planen offentliggøres i et fagligt forum næste forår.

Lettere forurening

Jorden under tusindvis af ejendomme i Danmark gemmer på tungmetaller, olie og klorede opløsningsmidler. Det er stoffer, der typisk findes på erhvervsgrunde hvor der før har været støberier, garverier, renserier eller lignende.

Foreløbig er der konstateret forurenet jord på lige godt 11.000 lokaliteter i Danmark, og et tilsvarende antal grunde afventer nærmere undersøgelser.

Heldigvis er langt de fleste forurenede arealer i Danmark kun berørt i så let grad, at det ikke er forbundet med særlig risiko at anvende jorden på normal facon. Kun i de tilfælde hvor forureningen vurderes at udgøre en risiko for mennesker, miljø eller drikkevandsressourcerne, bliver en oprensning af jorden prioriteret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14