23948sdkhjf

Før var John blank – nu har han jord i hovedet

Jordrens Syd startede fra absolut nul i 2005 – nu er firmaet også på Sjælland
Han tager det på sønderjysk, godmodig vis, når man konstaterer, at han må have jord i hovedet.

For ni år siden var han blank, når det handlede om jord. Og at have jord i hovedet er absolut ikke det samme som at være blank. Specielt ikke, når jorden er forurenet og skal renses.

- Jeg vidste faktisk ikke noget om renseprocessen, da jeg startede i 2005. Men der var et andet anlæg til jordrensning i Esbjerg. Hvis de kunne finde ud af det, så kunne jeg vel også. Derfor handlede det mest om at få en miljøgodkendelse til at modtage forurenet jord, og så finde noget knowhow. Nu renser vi masser af jord konstant her på Jordrens Syds 65.000 kvadratmeter ved Aabenraa, og vi har netop åbnet Jordrens Køge med 25.000 kvadratmeter, fortæller John Hinze.

Han er direktør for og indehaver af Jordrens Syd ApS.

- Jeg var i vognmandsbranchen i mange år. Da jeg overtog det gamle Tarco-asfaltværk på Flensborg Landevej ved Aabenraa, startede jeg fra nul. Men jeg fandt sammen med firmaet Cleanfield, som véd noget om jordrensning. Der fandt jeg den knowhow, jeg havde brug for, siger John Hinze.

Cleanfield har selv specialiseret sig i in-situ oprensninger af forurenet jord og grundvand. John Hinze havde behov for hjælp til rensning af jord, der i store mængder fragtes til pladsen ved Aabenraa og nu også ved Køge.

De rigtige "vitaminer"

- Nu har vi sammen udviklet et stationært anlæg, som vi bruger. Vi bebruser den forurenede jord med bakterier og næringsstoffer. Tingene blander vi i en bio-boks, og så tilsætter vi ekstra ilt i væsken, som vi bebruser milerne med, forklarer John Hinze.

Hvad det er, der ryger i bio-boksen og mixes til de rigtige "vitaminer", er en hemmelighed. Det samme er tilfældet, når man spørger John Hinze, hvor store mængder, der renses på det sønderjyske anlæg.

- Vi kan rense al olieforurenet jord. Altså også de tunge forureningsklasser. I øjeblikket modtager vi jord fra Aalborg, hvor Alfa Laval bygger på tidligere værftsarealer. Jorden sejles fra Aalborg til Aabenraa. Det er både billigere og bedre for miljøet, end at skulle fragte næsten 180 lastvognslæs ad landevejen, siger John Hinze.

I havnen med det

Logistisk ligger Jordrens Syd næsten genialt. Der er kun omkring en kilometer til Sønderborgmotorvejen, og der er kun få kilometer til havnen i Aabenraa.

- Vi bruger da også skibstrafik en del. Hidtil har vi modtaget jord til rensning fra hele landet. 1. januar 2013 åbnede vi så Jordrens Køge efter nøjagtigt samme koncept. I Køge ligger vi faktisk på selve havnearealet. Mens vi i Aabenraa renser helt ned til ren jord, som kan køres ud på marker, nøjes vi i Køge med at nedgradere til klasse 2-3. Det er lettere forurenet jord. Det hælder vi så i Køge Havn, fortæller John Hinze.

Det med at hælde jord i havnen vil ikke være lige populært alle steder. I nogle havne ønsker man tværtimod at fjerne jord for at uddybe. Men i Køge er det i fuld forståelse med havnen. Der er gang i en stor udvidelse af Køge Havn og derfor også behov for masser af jord til at skabe nye arealer. Jordrens Køge ligger selv på arealer, som virksomheden er med til at udvide.

Jordrens Syd og Jordrens Køge kører som to selvstændige firmaer. Og der er altså også forskel på, hvilke typer forurening, der kan håndteres de to steder.

Hotelophold

- Hvis vi får jord ind, som vi ikke kender indholdet af, ryger det på jordhotel. Det betyder, at usikkerhed om typen af forurening ikke behøver forsinke et projekt. Vi tager imod jorden og får den analyseret på vores akkrediterede laboratorium. Når vi så er blevet klogere på, hvad jorden indeholder, sætter vi den korrekte rensning i gang, siger John Hinze.

Når forureningsgraden og –typen kendes, lægges jorden i miler, og der lægges slanger på. Derefter bebruses jorden en gang hvert døgn. Vandet med rensende mikroorganismer og næringsstoffer siver ned gennem milen, og det overskydende vand fortsætter gennem et sandfang til en olieudskiller og i et opsamlingsbassin. Derefter kan vandes genbruges efter tilsætning af nye "vitaminer".

- Netop nu er det højsæson for jordrensning. Mikroorganismerne begynder at være rigtig aktive i takt med, at det bliver varmere i vejret. Det er lidt lige som kompost – varme og ilt er vigtige ingredienser, forklarer John Hinze.

Jordrens Syd begrænser sig i øvrigt ikke til kun at modtage store mængder af forurenet jord. Der køres også solide portioner beton, asfalt og tegl ind på anlægget syd for Aabenraa til knusning og sortering og sidenhen genbrug.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156