23948sdkhjf

EU-kædeansvar skal strammes

BAT-kartellet opfordrer regeringen til at gå efter et reelt kædeansvar efter vedtagelsen af det såkaldte håndhævelsesdirektiv i Europa-Parlamentet
Danmark skal ikke nøjes med det begrænsede kædeansvar i byggeriet, som EU er blevet enig om. Danmark skal i stedet lade sig inspirere af Tyskland og indføre et fuldt kædeansvar i forbindelse med udstationering af arbejdskraft.

Det mener man i BAT-kartellet, der har afleveret budskabet til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Europa-Parlamentet har på sit sidste plenarmøde før parlamentsvalget i næste måned godkendt det såkaldte håndhævelsesdirektiv, der skal give bedre beskyttelse af arbejdstagere, der er midlertidigt udstationeret, og giver myndighederne bedre muligheder for kontrol med, om der er tale om en ægte udstationering. Som et led i de skærpede håndhævelsesregler indføres kædeansvar i byggeriet, men dog kun således, at entreprenøren hæfter for eventuel manglende løn, skat og sociale bidrag i det næste led i kæden. I Danmark kan den solidariske hæftelse opfyldes ved kontrol af, at der er sket korrekt anmeldelse til RUT-registret. Det aftalte LO og DA for to år siden med regeringen, da EU-kommissionen i sit forslag til håndhævelsesdirektiv havde lagt op til et vidtgående kædeansvar.

- Men der er ingen grund til at lave en utilstrækkelig løsning, når man kan lave en god. Derfor skal vi have et reelt kædeansvar, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

- Håndhævelsesdirektivet er et minimumsdirektiv. Det er det, vi skal lave, men der er intet, der forhindrer os i gøre det bedre. Tiden er løbet fra, at korrekt registrering i RUT er nok. RUT er ikke noget sandhedsbevis for, at forholdene hos en entreprenør er i orden. Vi mener derfor ikke, at registrering i RUT er “due diligence" eller fornøden omhu, som direktivet giver mulighed for. Samtidig blev aftalten mellem LO og DA indgået under den forudsætning, at der blev indgået en treparts-løsning, og det skete som bekendt ikke. Derfor er forudsætningen for aftalen væk, mener Gunde Odgaard.

Kig mod Tyskland

BAT-kartellet foreslår derfor regeringen, at når direktivet i løbet af de kommende to år implementeres i dansk lovgivning, sker det med et fuldt og helt kædeansvar.

- Retstilstanden i EU hviler i dag på de tyske regler, hvor der er kædeansvar gennem hele kæden og hvor man ikke kan fraskrive sig ansvar ved due diligence. Disse regler er prøvet ved EU-domstolen og udgør dermed et sikkert juridisk grundlag. Det er samtidig regler, der giver klarhed og tydelighed omkring ansvar. Hvis vi vælger en halv løsning kommer vi til at administrere os selv ihjel, og der er ingen grund til at gøre det mudret og besværligt, når det kan gøres enkelt og let. Det er ikke ukendt for hovedentreprenøren at påtage sig ansvar for sine underentreprenører. Han har jo ansvaret for pris, for tid og for kvalitet, så der er egentlig svært at se, at han ikke også skal påtage sig ansvar for, at hans underentreprenører betaler korrekt løn og afregner med det offentlige, siger Gunde Odgaard.

Til at leve med

Dansk Byggeri er imod kædeansvar og havde også helst været foruden kædeansvar i håndhævelsesdirektivet. Adm. direktør Lars Storr-Hansen mener, at når der via EU indføres et begrænset kædeansvar, så er det til at leve med, at man ikke pådrager sig kædeansvar, hvis man har sikret sig korrekt registrering i RUT og dermed udvist rettidig omhu. Han mener ikke, at der er sket noget, der begrunder, at aftalen mellem regeringen, LO og DA ikke skulle stå ved magt.

Han understreger, at Dansk Byggeri og 3F ved de netop overståede overenskomstforhandlinger er blevet enige om nye redskaber for at hindre social dumping.

- Det ville klæde fagbevægelsen, hvis den ikke politisk nu prøver at søge at få det, som vi ikke kunne blive enige om ved overenskomstforhandlingerne, siger han.

Regeringen har afvist

Regeringen har tidligere afvist at indføre kædeansvar ved lov.

Overfor UgebrevetA4 siger beskæftigelsesministere Mette Frederiksen, at det var et fælles ønske fra LO og DA, at man som arbejdsgiver kunne frigøre sig fra kædeansvaret ved at foretage en korrekt anmeldelse til RUT. Hun oplyser, at arbejdsmarkedets parter vil blive inddraget i arbejdet med at udmønte håndhævelsesdirektivet på det danske arbejdsmarked.

Gunde Odgaard har ikke opgivet at få regeringen til at vælge det fulde kædeansvar.

- Det tyske kædeansvar er juridisk afprøvet. Det er en sikker og farbar vej, og Mette Frederiksen kender retstilstanden, siger han.

Håndhævelsesdirektivet mangler den sidste formelle godkendelse i Ministerrådet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125