23948sdkhjf

Et vigtigt kryds

Det er 14 år siden, at danskerne sidst var til folkeafstemning om et EU-spørgsmål. Dengang var det spørgsmålet om euroen, og den faldt som bekendt ikke ud til den daværende SR-regerings fordel, men endte med et nej til at erstatte kronen med euroen.

Nu står endnu en SR-regering så over for en EU-folkeafstemning, når befolkningen skal stemme om EU-landenes fælles patentdomstol den 25. maj. Og det har højst sandsynligt ikke været med Regeringen Thorning-Schmidts gode vilje, at befolkningen skulle spørges. Men Dansk Folkeparti og Enhedslisten ville det som bekendt anderledes.

Opbakningen i befolkningen til patentdomstolen er da også faldet de seneste måneder, og det kan bringe en vedtagelse i fare, selvom der med grundlovens regler for vedtagelse er lang vej endnu for nej-siden.

Men det er ikke kun for regeringen, at der står meget på spil den 25. maj. For dansk erhvervsliv er det også vigtigt, at det bliver et ja. For der er fordele for ikke mindst landets byggematerialeproducenter i kun at søge patent på sine patenterede produkter et sted, der så gælder i de lande, som tilslutter sig patentreformen.

Men danske byggevirksomheder er også særdeles innovative, og derfor vil der være en klar fordel i, at de nemmere og billigere vil kunne beskytte sine opfindelser. Og det vil kun gøre processen nemmere for de mange små og mellemstore virksomheder inden for byggematerialer og den øvrige bygge- og anlægsbranche, at vejen til et patent i EU bliver lettere.

Jo, der vil selvfølgelig være tale om en suverænitetsafgivelse, når retshåndhævelsen omkring patenter pludselig ikke er i Danmark. Og det må politikerne og erhvervslivet ikke undervurdere, at den danske befolkning frygter, når den står i valglokalet og skal sætte sit kryds.

Men danske virksomheder lever i forvejen i en globaliseret verden, hvor mange ser Europa som et stort hjemmemarked. Derfor vil der også for borgerne være fordele ved, at Danmark tilslutter sig patentdomstolen. For det kan være med til at sikre arbejdspladser herhjemme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144