23948sdkhjf

Nyt sygehus i én organisk bygning

Schweiziske arkitekter i verdensklasse skal sammen med danske arkitekter designe og projektere fremtidens hospital i Nordsjælland
Efter et langt tilløb blev spændingen i går udløst: De internationalt anerkendte arkitekter Herzog & de Meuron kommer til at stå bag Nordsjællands nye akuthospital ved Hillerød.

Det schweizisk baserede arkitektfirma er især kendt for det olympiske stadion i Beijing, der hurtigt blev kendt som Fuglereden, og for Tate Modern i London.

Herzog & de Meuron har designet Nyt Hospital Nordsjælland i samarbejde med det danske arkitektfirma Vilhelm Lauritzen, og hospitalet bliver deres første projekt i Skandinavien.

Christine Binswanger, som er partner i Herzog & de Meuron, ser frem til at komme til Danmark:

- Vi er ekstremt glade og taknemmelige over, at vi får lov til at lave Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød og glæder os meget til at bruge mere tid i Danmark. Landets arkitektoniske arv sætter barren højt, siger hun.

Det nye hospital samler alle hospitalets funktioner i én organisk bygning, som bliver formet som en firkløver.

Hospitalet kommer til at ligge som en pavillon midt i en skov lidt syd for Hillerød og er både imødekommende og gennemtænkt ned i alle logistiske og kliniske funktioner.

En menneskelig skala

Modsat traditionelle hos-pitalsmaskiner er arki- tekturen holdt i en menneskelig skala og tilpasset det omkringliggende landskab. På sit højeste sted er hospitalet kun fire etager højt. Designet er desuden fleksibelt og kan - ifølge arkitekterne - tilpasses udviklingen i 2020 såvel som 2050.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) ser meget frem til, at det nye hospital af høj, international kvalitet slår dørene op i 2020:

- Det er af kæmpe betydning for borgere i Region Hovedstaden, at vi får så funktionelt og flot et hospital, som er nytænkt helt fra bunden. Det kan alle borgerne i regionen godt være stolte af og se frem til, siger hun om Nyt Hospital Nordsjælland, der er Regionens eneste barmarksbyggeri.

Formand for den politiske følgegruppe, Per Seerup Knudsen (S), ser frem til, at alle borgere i Nordsjælland får let adgang til den bedste behandling “på et hospital, som fagfolk vil komme rejsende til Hillerød for at lade sig inspirere af," som han siger i forbindelse med offentligørelsen af vinderne.

- Herzog & de Meuron har skabt et patienternes hospital - en smuk, helende og funktionel bygning, hvis kæmpestore styrke er den meget vellykkede og helt fundamentale sammensmeltning af form og funktion, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth.

Personalet bakker op

Læger og sygeplejersker på det nuværende Nordsjællands Hospital i Hillerød og Frederikssund glæder sig også til det nye hospital:

- Når man går ind gennem glasdørene vil man få en intuitiv fornemmelse af ro og harmoni. Af noget hjemligt. Jeg kan nemt forestille mig en hverdag på det her hospital, siger ledende oversygeplejerske Britt Holmgaard, i en pressemeddelelse.

Hun har sammen med ledende overlæge Tomas Joen Jakobsen været med til at rådgive om forløbet.

De er især begejstrede for udformningen af lyse og rummelige sengestuer, der giver fint udsyn til omgivelserne og den store taghave:

- Først og fremmest kommer sengeafsnittene til at fungere rigtig godt. De får lysindfald fra begge sider, har en god placering af arbejdspladser i forhold til patienter og gode adgangsforhold, siger Tomas Joen Jakobsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11