23948sdkhjf

Hvem vil ikke gerne flytte ind i en nymalet lejlighed?

Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, har netop fremlagt sine forslag til en forenkling og modernisering af lejeloven for den private udlejningssektor.

I Danske Malermestre mener vi klart, at der er behov for en forenkling og modernisering, men bestemt ikke på den måde, som ministeren lægger op til.

Der er efter vores opfattelse ikke behov for at lægge yderligere byrder på de private udlejere, og helt galt er det, at der lægges op til yderligere begrænsninger i udlejernes muligheder for at vedligeholde deres lejemål.

Ministeren foreslår således, at udlejer ikke længere skal kunne kræve lejemålet nyistandsat ved fraflytning, uanset om lejemålet var nyistandsat ved indflytningen eller ej.

Ministeren foreslår, at udlejeren kun skal kunne kræve vægge og lofter hvidtet, malet eller tapetseret, men ikke træværk, det vil sige fodlister, døre, karme mv. og heller ikke rør og radiatorer. Og at maling af vægge og lofter kun kan komme på tale, hvis udlejer kan påvise et konkret behov for vedligeholdelse. Det skal nok give anledning til en del diskussioner!

Ministeren henviser til, at alt for mange lejere i dag kommer til at betale for en nyistandsættelse, selvom de kun har boet ganske kort tid i et lejemål.

Det synes han er urimeligt. Til dét vil jeg sige, at det næppe er udlejers ansvar, at en lejer flytter så hurtigt, og at udlejere generelt er interesseret i, at lejerne er stabile og bliver boende længe.

Så hvorfor skal det komme udlejer til skade, at en lejer flytter hurtigt?

Men helt galt går det for ministeren, når han foreslår, at udlejers mulighed for at kræve lejemålet nyistandsat skal fjernes i alle tilfælde, uanset hvor længe lejeren måtte have boet i sit lejemål. Retorisk kan man spørge, hvem der har lyst til at flytte ind i en lejlighed, hvor døre, karme og radiatorer ikke har været malet i 15 år?

Nyistandsættelse ved indflytning og fraflytning er faktisk et ganske praktisk instrument. Det er til glæde for dem, der flytter ind, og det reducerer de endeløse diskussioner, der vil kunne opstå ved fraflytning.

Og ikke mindst er det med til at sikre en rimelig vedligeholdelsesstandard i de private udlejningsboliger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109