23948sdkhjf

Flertal for nye autorisationsregler

Erhvervs- og vækstministeren har fundet flertal for ny autorisationslov, der giver mulighed for delautorisationer
Det står nu klart, at der indføres mulighed for delautorisation på el- og vvs-området.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) indgik torsdag en aftale med Venstre, SF og Liberal Alliance om nye regler på autorisationsområdet. Reglerne indebærer blandt andet, at der bliver mulighed for at opnå delautorisation inden for et afgrænset område, eksempelvis boliginstallationer eller solcelleinstallationer. Dermed er der sat et foreløbigt punktum for et lovforslag, som har delt vandene både i erhvervslivet, på arbejdsmarkedet og politisk, siden det blev fremsat sidste år.

Henrik Sass Larsen mener, at man får en moderne og fleksibel autorisationslov.

- Loven vil øge konkurrencen, og lette virksomhedernes administrative byrder betydeligt. Med den nye lov gør vi det samtidig muligt for eksempel for en murer at efteruddanne sig til også at kunne udføre simpelt vvs-arbejde. Jeg forventer, at forbrugerne vil opleve færre arbejdsskift og lavere priser i forbindelse med et byggeprojekt, siger ministeren i en pressemeddelelse om aftalen.

Højt sikkerhedsniveau

Kritikerne af lovforslaget har udtrykt stærk bekymring for sikkerheden, både for forbrugerne og for de udførende personer.

I aftalen hedder det, at aftaleparterne er enige om, at det er “vigtigt at videreføre et højt sikkerhedsniveau på autorisationsområdet", ligesom det noteres, at der fortsat stilles krav om, at virksomhederne har “de rette kompetencer, udfører egenkontrol og at en uvildig tredjepart kontrollerer virksomhedens egenkontrol".

Samtidig noterer man, at der er behov for at få præciseret, hvad et kursus skal indeholde for de personer. der vil kunne trække elkabler og vandrør uden autorisation.

Tekniq og DS Håndværk & Industri har været blandt de skarpe kritikere.

- Vi er stadig skeptiske, men vi tager til efterretning, at et stort flertal ændrer loven. Vi jubler ikke, men vi lægger mærke til, at man tilkendegiver, at der ikke sker svækkelse af autorisationskravene, at man ikke går på kompromis med sikkerheden, og at kravene til delautorisation bliver de samme som for de fuldt autoriserede inden for det pågældende område. Vi noterer samtidig, at man har taget vores bekymring om hensynet til kompetencekrav seriøst, siger Tekniqs adm. direktør Niels Jørgen Hansen.

Han understreger, at Tekniq fremover vil holde grundigt øje med at “intentionerne om forenkling og øget konkurrence uden det går ud over kompetencer og sikkerhed efterleves".

Føler tiden er spildt

DS Håndværk & Industris direktør Jani Lykke Methmann er ikke blevet beroliget af aftaleteksten.

- Vi er stærkt bekymrede for sikkerheden, og vi er bekymrede for reducering af kompetenceniveauet på installatørområdet via delautorisationer. Både privat- og erhvervskunder vil fremover få dårligere rådgivning og derfor også et langt svagere grundlag at træffe beslutninger på, siger Jani Lykke Methmann, som føler, at organisationens protester er blevet helt og aldeles overhørt og at man har spildt tiden med høringssvar og møder med embedsmænd og politikere.

Skuffelsen er også til at få øje på hos Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet, der begge har været stærkt kritiske overfor lovforslaget.

Derimod er der tilfredshed hos Dansk Byggeri, som hele vejen har støttet ændringerne.

- Overordnet er vi tilfredse med ændringerne, og det er positivt, at der står et bredt politisk flertal bag aftalen. Nu skal tingene først føres ud i livet i de enkelte virksomheder, og efterhånden som det sker, vil det være godt for effektiviteten i byggebranchen, siger direktør Michael H. Nielsen.

Han noterer samtidig med tilfredshed, at der sker nødvendige præciseringer af kravene til de uddannelser, der skal til for at opnå de nødvendige kompetencer.

Loven ventes vedtaget i næste uge og træder i kraft 2. juni. leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091