23948sdkhjf

Frederiksberg får fjernkøling

Frederiksberg Centret får miljørigtigt indeklima med fjernkøling
Der blev sat en milepæl i energiforsyningens historie på Frederiksberg i sidste uge.

Her kunne borgmester Jørgen Glenthøj (K) glæde sig over en historisk kontrakt med ejendomsdirektør Peter Mering fra Danica Pension, der sammen med Lægernes Pensionskasse ejer Frederiksberg Centret, som i øjeblikket gennemgår en omfattende renovering og udvidelse.

Fjernkøling, som er en proces, hvor koldt vand bruges til at afkøle luft, skal afløse centrets store kølekompressorer, som i dag benytter væske, der fra 2015 ikke længere må anvendes.

Efter kontrakten skal Frederiksberg Forsyning i foråret 2014 begynde at levere fjernkøling til det renoverede Frederiksberg Centret.

Først med fjernvarme

Hermed bliver Frederiksberg Forsyning et af de første forsyningsselskaber til at tilbyde fjernkøling – helt i tråd med, at det netop var hos Frederiksberg Forsyning, at fjernkølingens fætter – fjernvarmen – fik sin danske debut tilbage i 1903.

- Nu skal Frederiksberg Forsyning i gang med at projektere og bygge det anlæg på Stæhr Johansens Vej, som skal producere det kolde vand, samt etablere forsyningsledninger til Frederiksberg Centret. Det er også Frederiksberg Forsyning, der skal stå for den daglige drift, siger Nils-Ole Heggland (K), der er formand for Frederiksberg Kommunes Drifts- og Forsyningsudvalg.

- Jeg er meget glad for den nye aftale, som understøtter vores ambitioner på Frederiksberg om at være den fremtidssikrede klimaby, der prioriterer energi- og klimaløsninger, som er velegnede i vores tætte byområde, siger borgmester Jørgen Glenthøj.

Også direktør Peter Mering fra Danica Pension er meget tilfreds med den nye aftale.

- Det er en energiløsning, som er fordelagtig for både miljøet og økonomien, og som sparer mange kvadratmeter til gavn for kunderne og butikkerne i Frederiksberg Centret, siger Peter Mering.

Fald i elforbruget

Med overgangen til fjernkøling forventer Frederiksberg Centret et fald i elforbruget til afkøling på over 60 procent.

De fysiske anlæg hos Frederiksberg Forsyning finansieres af de midler, der blev frigivet sidste år, da det frederiksbergske eltransmissionsselskab blev solgt til staten.

Frederiksberg Centret er den første kunde til det nye energiprodukt og forventes at blive efterfulgt af en række andre store, frederiksbergske virksomheder.

Når fjernkøling er både miljømæssigt og økonomisk fordelagtigt på linje med fjernvarme, skyldes det, at den produceres centralt i stedet for ude hos den enkelte forbruger.

Derved kan blandt andet overskudselektriciteten om natten, der ellers ikke bruges til noget, udnyttes til nedkøling af fjernkølingsvandet – ja selv luften kan bruges, når den er kold nok.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093