23948sdkhjf

Der er noget råddent i branchen

Kartellet er en effektiv og velspillet dansk thriller fra byggepladsernes absolut mørkeste sider
Trusler fremført med pæne manerer, leveret af velopdragne mænd i dyre habitter. Det virker. På film og med garanti også i virkeligheden.

Den enkle men isnende effekt, kendt fra utallige gangsterfilm, bliver veloplagt pudset af og effektivt afviklet i det danske byggepladsdrama Kartellet, der har premiere i dag.

Filmen er baseret på virkelighedens dramatiske sager fra byggebranchens betændte skyggesider, blandt andet el-kartel-sagen, der rullede fra 1998 og flere år frem.

Kartellet er historien om den ambitiøse entreprenør Lars Halbo (Anders W. Berthelsen), som overtager sin fars el- og vvs-firma og vinder entrepriser, som konkurrenterne sjovt nok har sat flere millioner kroner dyrere og med næsten enslydende priser.

Inden længe står den pæne slipseklædte mand (Lars Brygmann som åleglat håndlanger) fra det store konkurrerende firma i Halbos dagligstue og roser hans pæne hjem og børnenes portrætter på væggen.

Nu ved den unge entreprenør, at noget er helt galt, men knudemand og machohåndværker som han er, holder han sin søde kone (Lene Maria Christensen) i uvidenhed.

Alt for længe, skal det vise sig.

Og han ignorerer fortsat de stadig mere utilslørede trusler og chikanerier - rudeknusning og tyveri af materialer - som han og hans folk udsættes for.

Ikke mindst er Jacob Lohmann skræmmende i rollen som kartellets gorilla Persson. Han er manden med rockerforbindelser og store problemer med både sit temperament og med at behandle sine østeuropæiske arbejdere ordentligt.

Men da Halbos sjakbajs Knutte - hvis narko-deroute Lars Ranthe fint får portrætteret - bliver gennembanket, tager Lars Halbo en afgørende beslutning, der får alvorlige følger for både karriere og ægteskab.

Anders W. Berthelsen har en evne til at smelte sammen med sine roller, og som i spin-dramaet Kongekabale, da han satte sig op mod de store, er han også her meget velcastet.

Det samme er Flemming Enevold som kartellets mafia-lignende overhoved, der med et koldt blik og overklassemanerer styrer sine grådige og ikke altid lige kvikke kartelkumpaner i det omfattende bedrag, der også i virkelighedens verden har kostet os allesammen tocifrede milliardbeløb.

Manusforfatter Henrik Kristensen har med et tydeligt branchekendskab formået at fortælle om et samfundsproblem, hvor overpriser florerer, familier bliver ofre og endnu mere korruption formentlig venter på at blive afdækket.

Heldigvis fik Folketinget sidste år med en lovændring muliggjort fængsel i op til seks år for ulovlig karteldannelse. Ikke et øjeblik for tidligt.

Så tak for filmen og dens idé, der trods lidt hårdoptrukne og fotogene klicheer fra byggebranchen udløser fem sikkerhedshjelme herfra.

Ikke mindst for knastfrit skuespil og en veldrejet historie om moral, og hvor høj prisen kan blive for at holde fast i den.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125