23948sdkhjf

VVS-frygt for brugersikkerhed

Forurenet drikkevand, alvorlig sygdom og uforudsete udgifter for boligejere, er blot nogle af de skrækscenarier, den østjyske vvs-branche frygter, hvis andre faggrupper skal lave vvs-arbejde
Baggrunden for vvs’ernes frygt er regeringens forslag om at lave en delautorisation, der vil give andre håndværkere lov til at udføre visse dele af det arbejde, der i dag kun må udføres af en autoriseret vvs’er. Hvis forslaget vedtages må andre håndværkere efter en kortere uddannelse udføre dele af vvs-arbejdet som elinstallationer, varmesystemer, vandinstallationer.

- Lovforslaget vil fjerne de sidste stopklodser for et vvs-fag, der allerede er i skred, og hvor der dagligt bliver længere afstand mellem lovens bogstav, og det arbejde der udføres. Og taberne, det bliver forbrugerne, siger oldermand Lars Kjølby fra Aarhus Vvs- og Blikkenslagerlaug.

Forurenet drikkevand

I 2007 blev cirka 250 indbyggere i Køge alvorligt syge, da byens drikkevand blev forurenet. Flere tusind mennesker måtte i flere måneder koge drikkevandet, før fejlen blev fundet. Sagen fra Køge viser, hvor galt det kan gå, hvis der ikke er styr på drikkevandet. Lovforslaget om delautorisationer vil også fjerne det kommunale tilsyn med vandinstallationer i forbindelse med byggesager.

- Forslagsstillerne har glemt, at vand er en fødevare, faktisk en af de vigtigste. Derfor er forslaget direkte modarbejdende for de årelange bestræbelser på at hæve folkesundheden med bedre fødevarer og sikring af forbrugerne via mærkning og kontrol, siger Lars Kjølby fra Aarhus Vvs- og Blikkenslagerlaug.

Han bakkes op af direktør for Aarhus Vand, Lars Schrøder.

- Det kommunale tilsyn med vandinstallationer i forbindelse med byggesager er nærmest ikke eksisterende, og hvis loven om delautorisationer vedtages, vil risiko for ulovlige vandinstallationer stige, siger Lars Schrøder.

Han fortsætter:

- Det er en uheldig udvikling, at man trin for trin slækker på sikkerheden for vandforsyning. I Køge viste det sig, at drikkevandet var blevet blandet med spildevand. Den risiko opstår, hvis tilbagestrømssikringen ikke er lavet korrekt. Direktøren for Aarhus Vand påpeger også, at en vvs’er er kundens garanti for, at selve installationen som armaturet og vandfiltret er godkendt.

- Vvs-branchen har hjulpet med at holde fanen højt. Det går ud over borgernes sundhed, hvis man bruger produkter, der ikke er godkendte, da de kan afgive tungmetaller og bly. Så drikker man vand fra hanen og tror, at det er sundt, men så er det i virkeligheden fyldt med tungmetaller, siger Lars Schrøder.

Kunden har ansvaret

I dag oplever VVS-branchen rigtig mange fejl på de områder, hvor forbrugeren eller andre uden autorisation selv må lave tingene.

- Vores fag er meget komplekst, og jeg forudser, at der kommer mange flere oprydningsopgaver, hvis man lemper på autorisationskravet, siger vvs’er Ken Skovby, indehaver af Ken Skovby Vvs, som har 17 ansatte.

Han oplever, at kravene indenfor el og vvs er blevet skærpet meget.

- Vores egne folk skal hele tiden følge med for at være sikre på, at de laver det rigtige. Derfor virker det paradoksalt, at man vil lempe reglerne, så andre uden samme uddannelse og kompetence må udføre det samme arbejde som os, siger Ken Skovby.

Han sammenligner situationen med solcellemarkedet, hvor den store efterspørgsel på solcelleanlæg fik mange nye aktører på banen. Aktører, som der med en lovændring ikke længere vil blive ført tilsyn med.

- Jeg frygter, at en delautorisation vil åbne op for en masse useriøse aktører, der kun vil tjene hurtige penge, hvorpå de lukker firmaet. Så står boligejeren tilbage med problemet, da det er hans ansvar, at installationerne er udført korrekt, og det vil give problemer, den dag huset skal sælges, siger Ken Skovby.

Større fleksibilitet

I Dansk Byggeri mener direktør Michael H. Nielsen, at vvs’erne maler fanden lidt på væggen:

- Det er jo altså ikke sådan, at tilfældige håndværkere bare bliver kaster ud i at skulle lave vvs uden forudsætninger. De skal derimod uddannes og bestå en prøve, og der skal naturligvis være en kvalitetssikring af en uafhængig part. Men fordelene er helt klart en større fleksibilitet på arbejdspladsen, med en højere produktivitet til følge, fordi håndværkerne ikke i nær så høj grad skal stå og vente på hinanden, siger han til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093