23948sdkhjf

Håndværkerne har taget et digitalt syvmileskridt

Fortællingen om den papir-elskende håndværker holder ikke længere

Forleden læste jeg en artikel om, at håndværkere er langsomme til at tage digitale værktøjer i brug. En af grundene, stod der, er, at håndværkere tænker i håndens arbejde og derfor ikke føler sig hjemme i digitale løsninger. Det fik mig til at tænke over, om det er håndværkernes indstilling eller leverandørernes løsninger, der er noget galt med. Jeg tror, udfordringen ligger hos leverandørerne.

Kigger jeg på min egen virksomhed, Brødrene Dahl, tegner der sig et helt andet billede. Vi begyndte at udvikle digitale værktøjer til håndværkerne i 2012, og vores tal viser, at håndværkerne gerne vil være digitale. Det gik lidt trægt i starten, men i de seneste fem år er der sket et kraftigt ryk.

Mobilen og skruetrækkeren

I 2015 satte vores kunder den første rkord i online handel hos os, og tallet er vokset hvert år siden - også i 2021 hvor onlinesalget steg med 18 procent.

Vi registrerer også et betydeligt fald i antallet af kunder, der ringer til vores ordreafdeling med deres bestillinger, og i vores butikker scanner flere og flere håndværkere selv deres varer i stedet for at stå i kø ved kassen.

Fortællingen om den papir-elskende håndværker holder i min optik ikke længere. For det første lever vi i et gennemdigitaliseret samfund, hvor vi alle som borgere er vant til at betjene os selv på digitale platforme.

Er man selvstændig og driver et håndværkerfirma, er digital selvbetjening slet ikke til at komme uden om. For det andet sker der løbende et generationsskifte i branchen. Det er flere år siden, mobiltelefonen rykkede op på linje med tommestok og skruetrækker blandt håndværkerne, og de unge, som nu er på vej ind i faget, har knap haft papir og blyant i hånden.

Håndværkerne har taget et digitalt syvmileskridt og vil ligesom andre brancher tage digitale værktøjer til sig i et stadigt hurtigere tempo. Men værktøjerne skal selvfølgelig være brugbare og give mening - spare tid, give fleksibilitet, forenkle osv. Det er opgaven, som alle leverandører til byggebranchen bør fokusere på. Det handler om at være relevant - uanset om det er online eller offline.

Licitationen mener: Sejlivet fordom om it-svage håndværkere skal aflives

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097