23948sdkhjf

Udlandsprojekter skal give 3XN danske opgaver

Arkitektvirksomheden 3XN håber, at ny opgave for et universitet i Sydney vil kaste tilsvarende projekter af sig herhjemme

Den danske arkitektvirksomhed 3XN har vundet konkurrencen om at designe en ny bygning for University of New South Wales (UNSW) i Sydney, Australien; et kontinent, hvor tegnestuen er ved at ændre især Sydneys skyline med signaturbyggerier som Fish Market og erhvervsdomicilet Quay Tower.

Men det danske hjemmemarked er også vigtigt for 3XN. Derfor håber Jeanette Hansen, adm. direktør og seniorpartner hos 3XN, at danske bygherrer lader sig inspirere af det australske undervisningsprojekt.

- 3XN har designet flere uddannelsesbyggerier både herhjemme og i udlandet. Danmark er et vigtigt marked for os, så det vil være positivt, hvis den nye bygning i Sydney kan bidrage til at vi får lignende opgaver herhjemme, siger Jeanette Hansen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Ønsker flere danske opgaver
3XN har nu en voksende medarbejderskare på kontorerne i Sydney og New York.

- Vi nærmer os målet fra sidste år om 10-12 medarbejdere på hvert af de udenlandske kontorer, siger Jeanette Hansen.

Men i forhold til de konkrete projekter, så ser direktøren gerne, at man for fremtiden kigger mere mod det hjemlige marked.

- Ønskescenariet er, at halvdelen ligger i Danmark og Sverige. Men de næste år kommer til at ligge omkring 70/30 i udenlandske projekters favør, sagde hun sidste år til Licitationen i forbindelse med årsrapporten for 2017/18.

Spændende muligheder
Det samme mener Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør.

Han glæder sig over muligheden for at hædre det internationale og anerkendte australske universitet med en ny bygning.

- Det er en spændende tid for 3XN - vi arbejder mere internationalt end nogensinde og det australske marked tilbyder spændende muligheder for os, har Kim Herforth Nielsen for nylig sagt til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han betoner dog også, at 3XN er en dansk eksportvirksomhed, fortsat med base i hovedstaden, der i lighed med for eksempel BIG og Henning Larsen er dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft "og hiver rigtig meget hjem til statskassen", som han formulerer det.

- Vores succes i udlandet, betyder ikke, at vi ikke prioriterer Danmark. Vi er en dansk tegnestue med hovedkvarter i København og vores hjemmemarked vil altid have stor betydning for os, siger Kim Herfort Nielsen.

Han tilføjer, at en nøgle til succes i udlandet kan være 3XNs filosofi om, at arkitektur skaber adfærd.

Ros for vision og integritet
- Vores mål med det aktuelle campusprojekt er, at de studerende skal bevæge sig, lære og engagere sig på nye måder, siger Fred Holt, partner i tegnestuens australske afdeling, i en pressemeddelelse.

Den centrale trappe og de åbne planer, der forbinder de forskellige niveauer kommer til at udgøre universitetets hjerte.

- Vi vil tilbyde forskellige lærings- og arbejdsmiljøer og derved opfylde de behov, som studerende og ansatte har, siger han.

Universitetets ledelse roste det vindende design for at "samle vision og integritet" og fremhævede desuden "karakteren og udtrykket på højhusets facade" samt det karakteristiske, visuelle udtryk og den lodrette cirkulation inde i højhuset.

Bygningen er designet med fokus på miljø og bæredygtighed, og der er lagt vægt økonomisk fornuftige bæredygtighedselementer i designet.

- De kan hjælpe med at reducere omkostninger til energi, vand og vedligeholdelse. Der er også tænkt sunde indemiljøer med omhyggeligt valgte materialer, frisk luft, passiv afkøling, ventilation og rigeligt dagslys ind, siger Fred Holt.

Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281