23948sdkhjf

Københavns Letbane skærper sikkerhed

Hovedstadens Letbane indfører et nyt uddannelsesprogram for alle medarbejdere på projektet

Parterne bag milliardprojektet Hovedstadens Letbane har besluttet at indføre et nyt uddannelsesprogram for alle medarbejdere på projektet, som skal sætte nye standarder for sikkerhed.

For at forebygge og mindske antallet af skader under byggeriet af den kommende letbane har selskabets ejere godkendt en strategi, der har til formål at skabe en sikkerhedskultur på letbaneprojektet, som er "helt grundlæggende anderledes end normen i byggebranchen", lyder det i en pressemeddelelse.

- Hovedstadens Letbane har en særlig forpligtelse til at være blandt frontløberne, når det gælder sikkerhed i bygge- og anlægsbranchen. Derfor er det vigtigt at skabe et arbejdsmiljø, hvor sikkerhed er tungt forankret i ledelsen og hos de enkelte medarbejdere, udtaler borgmester Erik Nielsen (S) fra Rødovre Kommune, som står bag projektet sammen med 10 andre kommuner og Region Hovedstaden.

Inspiration fra olieindustri
Hovedstadens Letbane har hentet inspiration til den nye indsats i olie- og gasbranchen, som har formået at skabe markante resultater på området.

Selskabet har derfor indledt et tæt samarbejde med brancheorganisationen Olie Gas Danmark og flere aktører i denne branche og håber, at det kan skabe tilsvarende ændringer i bygge- og anlægsbranchen.

Safety Academy

Safety Academy består af sen række forskellige kurser, hvoraf nogle er obligatoriske for alle medarbejdere, og andre kun er relevante for medarbejdere, der arbejder med anlæg

Det grundlæggende modul i Safety Academy – Orientation – er obligatorisk for alle medarbejdere og har til formål at vise, at alle kan bidrage til at øge sikkerheden for sig selv og sine kolleger

De medarbejdere, der har eller får berøring med byggepladserne i både større og mindre grad, skal efterfølgende deltage på modulerne ”Intervention Training ” og ”On Site Risk Assessment”. Her lærer deltagerne blandt andet, hvordan adfærd har indflydelse på sikkerheden, samt hvordan sikkerhed kan kommunikeres, når man uddeler en opgave

Safety Academy indeholder også en lederuddannelse med fokus på sikkerhed – ”Safety Leadership” – der har fokus på, hvordan sikkerhed bliver en naturlig del af det at lede

Helt centralt i indsatsen står et uddannelsesforløb kaldet Safety Academy, som samtlige medarbejdere i selskabet og entreprenørerne skal deltage i. Safety Academy består af en række obligatoriske kurser, hvoraf nogle er målrettet alle medarbejdere, mens andre er målrettet ledere i byggeorganisationen.

Safety Academy indeholder blandt andet en introduktion til selskabets sikkerhedskultur, udvikling af konkrete færdigheder til sikkerhedsarbejdet på byggepladserne samt en lederuddannelse, der har fokus på, at sikkerhed bliver en del af det at lede og ikke et "påhæng" til ledelse.

Alle går sammen
Hos entreprenørvirksomheden CG Jensen, der står for letbanebyggeriet i blandt andet Rødovre Kommune, ser man positivt på sikkerhedsarbejdet på letbaneprojektet.

- I CG Jensen passer vi på hinanden. Når alle parter går sammen - fra bygherre til entreprenør - har vi de bedste forudsætninger for at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø. Det glæder vi os til at være med til at løfte - ikke mindst på så vigtigt et anlægsprojekt som Hovedstadens Letbane, udtaler Susanne Bruun, der er arbejdsmiljøchef hos CG Jensen A/S, i pressemeddelelsen.

3F: For mange ulykker
Fagforeningen 3F bakker også op om indsatsen. Ifølge Thomas Overgaard, der er formand for 3F Vestegnen, er det netop en vedholdende indsats og uddannelse af medarbejderne, der skal til for at sikre en arbejdsplads uden ulykker.

- Selvom virksomheder og organisationer arbejder hårdt på at nedbringe antallet af arbejdsulykker, sker der desværre fortsat alt for mange ulykker på de danske byggepladser. På letbaneprojektet kommer mange forskellige entreprenører til at arbejde sammen på kryds og tværs, og derfor er det helt afgørende, at bygherre, arbejdsgivere og medarbejdere går sammen for at skabe en fælles stærk sikkerhedskultur på tværs, siger Thomas Overgaard.

I kontrakterne stilles krav om, at entreprenørerne dokumenterer deres sikkerhedsarbejde over for selskabet, og det er vigtigt for ejerkredsen.

- Sikkerhed har højeste prioritet i alt, hvad vi gør og bygger. Derfor er det vigtigt, at alle parter tager ansvar og tænker sikkerhed som en naturlig del af arbejdet, hvis ambitionen om nul arbejdsulykker skal lykkes, siger Erik Nielsen.
Munk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095