23948sdkhjf

Fire teams dyster om fremtidens seniorboliger

Realdania By & Byg vil opføre et byggeri i Ringkøbing, der kan inspirere resten af landet.

Fremtidens bofællesskab for aktive seniorer.

Det er ambitionen for udviklingen af et nyt seniorbofællesskab, som Realdania By & Byg A/S skal opføre i Ringkøbings nye naturbydel.

De fire teams

Aart Architects, Tækker Rådgivende Ingeniører, Gemeinschaft, Gustin Landskab, Jens Jensen Murer- og Entreprenør.
Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, Hundsbæk & Henriksen, Charlotte Skibsted Landskab, Per Bjørnsholm, Byggefirmaet Knudsgaard.
Kant Arkitekter, Fuldendt Rådgivende Ingeniører, Skaarup Landskab, GivRum, Hele Landet, Q-Construction.
Rambøll Architects, Møller & Grønborg, Future Navigator, Bexcom, Jakobsen & Blindkilde.

Konkurrencen er indledt med prækvalifikation af fire rådgiverhold under arkitektledelse og med deltagelse af landskabsarkitekt og ingeniør. Efter prækvalifikationen har de fire valgt hver sin totalentreprenør, der kommer til at lede holdet i den efterfølgende konkurrence.

Vinderprojektet skal opføres af den pågældende totalentreprenør med Realdania Byg & Byg som bygherre.

Selskabet udskrev tidligere på foråret en åben idé- og projektkonkurrence, og interessen for at være med i konkurrencen har været stor.

- Vi har været privilegerede at modtage 27 ansøgninger fra hele landet, der alle sammen i den grad har sat sig ind i målgruppen ”de aktive unge seniorer” og er kommet med nogle interessante overvejelser om, hvordan vi når vores mål om at skabe attraktive rammer for fællesskaber i hverdagen, siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg.

Vil gå nye veje
Centralt for projektet er at udvikle et anderledes seniorbofællesskab, som ikke ligger isoleret og slutter sig om sig selv. De 15 private boliger skal på ene naturlig måde smelte sammen med fællesarealer og den omkringliggende natur.

- Vi vil gerne gentænke det klassiske bofællesskab. Frem for at bygge 15 boliger rundt om et fælleshus vil vi gerne gå helt nye veje, så der skabes attraktive og overraskende rammer for fællesskaber i hverdagen både inde og ude, siger Jørgen Søndermark, og uddyber:

- For eksempel bliver den private bolig måske lidt mindre, end man er vant til, men med en indretning, der passer til beboernes behov. Samtidig skal fællesarealerne rumme attraktive funktioner, der giver beboerne lyst til at tage del i fællesskabet og få en sjovere og lettere hverdag sammen med sine bofæller. Vi går også efter at skabe private uderum som terrasser eller altaner, men fremfor at luge og slå græs i hver sin lille have, kan beboerne bruge de store fælles naturområder med enge, søer og bærhaver som have og mødested.

Holdene skal samtidig sigte mod, at nogle af boligerne kan betales med en almindelig folkepension. Det betyder, at projektet skal kunne opføres inden for en relativt snæver anlægsøkonomi, hvilket igen har til formål at kunne inspirere flest muligt til at udvikle bofællesskaber andre steder i landet.

Vinder findes til efteråret Frem mod sommerferien arbejder alle fire hold med at forestille sig, hvad der skal til, for at ambitionerne kan føres ud i livet. Herefter udvælger Realdania og Realdania By & Byg to hold, der skal tegne et konkret bud på, hvordan seniorbofællesskabet skal se ud, og herefter kåres ét af forslagene som vinder.

Vinderforslaget ventes at kunne offentliggøres i starten af september. Går alt efter planen, vil 15 nye seniorboliger stå klar til indflytning i 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125