23948sdkhjf

En positiv mærkedag for byggeriet

Den sammensatte konjunkturindikator rammer nul i januar efter 10 år i minus

Optimismen trives i bygge- og anlægsbranchen. Ifølge Danmarks Statistik rammer den sammensatte konjunkturindikator i januar nul for første gang siden den første måned af 2008.

- Samlet set er det et optimistisk dansk erhvervsliv, der har taget hul på 2018, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Konjunkturindikatoren nåede sit lavpunkt på minus 50 i 2009. Siden da har den bevæget sig langsomt opad. I maj var den på minus 6 og i november lå den på minus 2. Og den positive udvikling kommer efter alt at dømme til at fortsætter, vurderer Bo Sandberg.

Pil op
- Zoomer man ind på bygge- og anlægsbranchen, så har den siden 2013 befundet sig på en opadgående formkurve. I de seneste par år især på grund af vækst i boligbyggeriet. Og i januar 2018 ligger nettotallet på et rundt 0. Byggeriets konjunkturbarometer har ellers været negativt lige siden januar 2008, så det må siges at være en mærkedag i dag - og pilen ventes fortsat at pege opad.

Den stigende aktivitet i bygge- og anlægsbranchen har gjort manglen på kvalificeret arbejdskraft til den helt store bekymring hos flere virksomheder. I januar-målingen er der dog sket et lille fald - fra 28 til 25 procent - i andelen af byggevirksomheder, der begrænses i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft.

Udfordringer fortsætter
- Selvom barometret er korrigeret for normale sæsonudsving, kan det ikke afvises, at vinterperioden spiller ind. Til trods for flere år med milde vintre, er 1. kvartal traditionelt det mindst travle i bygge- og anlægsbranchen, så der er ingen grund til at tro, at udfordringen med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft er ved at gå væk af sig selv. Den er kommet for at blive, men det er også en mere positiv udfordring end hvis, der ikke var nok at lave, siger Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer

Konjunkturbarometret for bygge- og anlægsbranchen er en tendensundersøgelse, som Danmarks Statistik har udarbejdet siden 1970. Barometret giver et hurtigt og aktuelt billede af faktiske forhold og forventninger i bygge- og anlægsbranchen.
Konjunkturbarometret måler månedligt bygge- og anlægsbranchens vurdering af udviklingen gennem de seneste tre måneder og forventninger til de kommende tre måneders udvikling.

Ifølge Danmarks Statistik belyser undersøgelsen derfor den faktiske og den forventede udvikling inden for omsætning, beskæftigelse, tilbudspriser, ordrebeholdning, produktionsbegrænsninger samt ordrebeholdningen omsat til måneders arbejde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094