23948sdkhjf

Måneskinsarbejdere gnider sig allerede i hænderne

Uden Boligjobordningen bliver det kronede dage for det sorte arbejde, mener Arbejdsgiverne

Boligjobordningen synger måske snart på sidste vers.

Fradraget, der skal genforhandles i løbet af efteråret, har i det seneste forlig haft opbakning fra Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og De Konservative. Men nu er stemningen skiftet. Flere partier melder ud, at de ikke længere støtter ordningen.

Det er dog ikke første gang, at den har levet livet farligt. Ordningen er alligevel blevet forlænget flere gange - senest efter valget i 2015. Her blev det besluttet, at der i 2016 og 2017 skulle ske en grundlæggende omlægning af Boligjobordningen til en ordning, der i højere grad skulle understøtte den grønne omstilling i samfundet.

Hvad får vi for pengene?
Nu har politikerne så igen kig på ordningen, der koster statskassen omkring 400 mio. kroner årligt. Flere partier mener, at den er for dyr. Spørgsmålet er, hvad vi så får for de penge?

Over en halv millioner danskere bruger årligt ordningen. Den er blandt andet med til at give et tiltrængt ekstra skub til byggeriet og ikke mindst den grønne omstilling, øget bæredygtighed og klimaindsatsen - eksempelvis med tilskud til energirenoveringer. Hertil kommer, at den er med til at gøre sort arbejde mindre attraktivt.

Der er netop kommet en undersøgelse af den svenske boligjobordning, der viser, at 13 procent af det indberettede håndværksarbejde ville være blevet udført sort uden ordningen. Herudover viser en ny rapport fra Rockwoolfonden, at ordningen også i Danmark lægger en betydelig dæmper på det sorte arbejde.

Der er i sagens natur tale om områder af samfundsøkonomien, der er behæftet med betydelig usikkerhed, men forskningsarbejdet peger alligevel ret tydeligt på, at ordningen gør det sorte arbejde mindre attraktivt. I 2010 købte 53 procent af danskerne i løbet af året en sort ydelse. Den andel faldt markant til 40 procent i 2014.

Boligjobordningen har fået danskerne til i højere grad at efterspørge en regning og i tillæg at opnå en større sikkerhed og garanti. Derfor håber vi i Arbejdsgiverne, at politikerne vil tænke sig om en ekstra gang, før de dropper den. Den gavner både miljø, virksomheder, borgere - hele samfundet. Uden Boligjobordningen bliver det derimod kronede dage for det sorte arbejde.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188