23948sdkhjf

Debat: Derfor kan vi ikke undvære TOR

Dagens debattør skriver om nødvendige kontrolordninger i den danske tagbranche

Jeg, som har været med i tagbranchen i 40 år, er nødt til nu at fremkomme med mine betragtninger.

Jeg startede Nordtag A/S 1. december 1977, og dengang havde tagdækninger et meget dårligt ry. Vi brugte GF-papper og varm asfalt fra gryden. Vi havde ikke fald på tagene, tværtimod var der nogen, som sagde, at tagene havde godt af at der stod vand på - så tørrede pappen ikke ud.

Vi lagde pap direkte på polystyren og pir-isolering rockwool med masonit på. Alt sammen arbejdede og revnede, og tagene blev utætte. Tagene skulle kun lige holde i 10 år, så skulle vi på igen.

Så lavede man Tagpapbranchens Ankenævn, så man prøvede at rette fejlene. Her kunne alle være medlemmer. Men det holdt ikke, og fabrikkerne dannede sammen TOR for at få lavet en ordning med det formål, at de produkter, som vi som udførende brugte, kunne holde til det danske klima, og dermed til vores og forbrugernes forventninger.

Ansvar for kontrolordniger
Jeg må klart sige, at i de 40 år, jeg har været på markedet, har tagene aldrig været bedre, hvis vi har brugt TOR-godkendte produkter og TOR-godkendte tagpapopbygninger. Men desværre fungerer markedet ikke sådan altid, for nogen forfalder til at bruge andre produkter, som ikke opfylder disse normtal. Fordi de er billigere - og dermed kommer der produkter på tagene i Danmark, som ikke har de fornødne godkendelser.

Der er i dag cirka 13 leverandører, som leverer et SBS-produkt, som er TOR-godkendt. Det er produkter, som man frit kan købe og bruge på det danske tagmarked.

De to danske fabrikker, Icopal og Phønix, laver SBS-produkter, og derfor omhandler TOR SBS-produkter. Og hvis der er nogen, som leverer andre produkter som APP, som er en 1-lags løsning, eller Protan Sika eller andre 1-lagsløsninger, så må de da lave en kontrolordning, som kan godkendes i markedet. Man kan da ikke forvente, at Icopal og Phønix finansierer en kontrolordning, som konkurrerer med SBS-løsningerne.

Derfor skal vi have en kontrolordning for tagfolie, en kontrolordning for APP-pap og en kontrolordning for SBS-pap (TOR).

Jeg er nødt til at sige endnu engang, at det er vigtigt for mig, at de produkter, som jeg bruger, er kontrolleret og godkendt. Det er mig, som monterer og leverer til bygherren, så det er mit ansvar, at det jeg bruger, er i orden.

Derfor vil jeg værne om TOR, for jeg ved, at når jeg bruger pap, som er godkendt, så kan jeg ikke gøre mere - og man kan komme forfærdeligt galt afsted.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.048