23948sdkhjf

Kunsten at bygge for mennesker

Ny udstilling stiller skarpt på, hvordan arkitekter og planlæggere fornyer den danske tradition for at tænke og bygge samfund
Verdensklasse
La Biennale di Venezia er verdens største internationale arkitekturbegivenhed – med mere end 60 pavilloner
Den første officielle arkitekturbiennale i Venedig blev afholdt i 1980

Kurator for den danske udstilling på Biennalen i 2014 var landskabsarkitekten Stig L. Andersson, SLA.

Med mere end 130 arkitekturmodeller vil ’Art of Many and The Right to Space’, fylde Dansk Arkitektur Center fra kælder til kvist og give de besøgende et indblik i, hvad det er, der gør dansk arkitektur unik og efterspurgt i udlandet.

Udstillingen viser det danske bidrag til den seneste arkitekturbiennale i Venedig - som er den mest betydningsfulde arkitekturbegivenhed, hvor lande fra hele verden udstiller deres bud på et specifikt tema.

Hvor biennalen præges af internationale gæster, vil udstillingen åbne sig for et dansk publikum, som vil kunne genkende bygninger, som biblioteker, hospitaler og børnehaver fra hverdagen.

- Samtidig vil man få et nyt blik på, hvad det er, der gør dem til noget særligt, siger arkitekt Boris Brorman Jensen og filosof Kristoffer Lindhardt, der er kuratorer, i en pressemeddelelse.

Udstillingen har som mål at vise den danske tradition for at tænke og bygge samfund med mennesket i centrum.

- Vi vil vise, at de danske arkitekter hver dag og hele tiden tager en masse små kampe for at hæve barren for god arkitektur og dermed øger livskvaliteten for den brede, danske befolkning. Det gør de ved konstant at udfordre sig selv og omgivelserne og ved ikke bare at løse, men løfte opgaverne. I Danmark udmærker arkitekterne sig ved at insistere på at udvide rammerne for, hvad der kan lade sig gøre i næsten hvert eneste projekt, siger Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt.

I udstillingen kan man også opleve en af de store fortalere for humanistisk arkitektur, professor Jan Gehl, i en stor videoinstallation.

Gehls arbejde gennem 50 år, som fortaler for hensynet til mennesket i arkitekturen, er omdrejningspunkt også for projekter i New York, Moskva, Sydney og London.

’Art of Many and The Right to Space’ vises fra 7. juli til 1. oktober i Dansk Arkitektur Center.

Udstilling med fem dagsordner
1. Beyond Luxury. Velstand og forbrug er tæt forbundet og er med til at udpine vores begrænsede ressourcer. Arkitekturen må omdefinere luksus for at sikre livskvalitet i det 21. århundrede.

2. Designing Life. At forme menneskelig adfærd er en del af arkitekturens dna. Fra tætbefolkede byer til børnehaver bør arkitekter og planlæggere udforske, hvordan arkitektur påvirker vores liv.

3. Claiming Space. Generøse offentlige rum er ikke ekstravagante. At skabe plads til offentligt liv, hvor der ikke er noget, handler om at sætte mennesker først og forfølge idealet om et åbent samfund.

4. Exit Utopia. Modernismens ideologi stræbte efter fuld kontrol over både samfund og natur. Det slog fejl. I dag formes fremtiden af nye alliancer mellem mennesker, byggeri og natur.

5. Pro Community. Når mennesker organiserer sig og kræver indflydelse, sætter de verden i bevægelse. Fremtiden formes af stærke fællesskaber.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11