23948sdkhjf

Minister vender på en tallerken: Byggeuddannelse får alligevel en kvote

At bygningsmaleruddannelsen nu alligevel dimensioneres med en kvote glæder Danske Malermestre

Det bliver alligevel muligt for et vist antal elever på bygningsmaleruddannelsen at fortsætte på grundforløb to, selvom de ikke har en uddannelsesaftale.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) havde ellers lagt op til, at uddannelsen fra 1. januar 2018 skulle dimensioneres med praktikpladskrav, som betyder, at de unge kun kunne påbegynde grundforløb to, hvis de på forhånd havde en uddannelsesaftale.

Men ministeren er altså vendt på en tallerken. Og det glæder Danske Malermestre, der har ytret bekymring over udsigten til nulkvoten.

- Det er jo fantastisk. Det kommer til at betyde, at vi fortsat kan få de elever og den kommende arbejdskraft, vi har brug for, siger Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Brev afslører udviklingen
Udviklingen er han blevet orienteret om i et brev fra ministeren.

Her beskriver hun, at hun den 28. juni har modtaget en tilbagemelding fra REU (Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser, red), hvor der udtrykkes bekymring - særligt for beslutningen om at dimensionere 10 uddannelser med praktikpladskrav

"Det er vigtigt for mig at fremhæve, at den nye dimensionering med praktikpladskrav bl.a. blev indført for at fremme en ny kultur på praktikpladsområdet. Som Rådet også har fremført over for mig, er der udviklet en praksis for at ansætte eleverne i praktik sent i forløbet", skriver ministeren i brevet, som Licitationen - Byggeriets Dagblad er i besiddelse af.

"Regeringen ønskede med trepartsaftalen at udfordre denne praksis ved at signalere tydeligere til arbejdsgiverne, at de har et stort ansvar for praktikuddannelsen. Når det er sagt, har jeg på baggrund af bl.a. REUs tilbagemelding genovervejet dimensioneringen", fortsætter hun.

Det betyder, at virksomheder inden for blandt andre bygningsmalerfaget i et overgangsår får mulighed for at "omlægge praksis og oprette flere praktikpladser til den arbejdskraft, de har behov for", lyder det fra ministeren.

Aftale er et sundt princip
Overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad har hun tidligere mødt kritikken fra blandt andre Danske Malermestre om den kommende nulkvote samt dimensioneringen af anlægsgartneruddannelsen med et budskab om, at det det er et sundt princip, at elever har en uddannelsesaftale, inden de starter på deres erhvervsuddannelse.
Desuden har hun fremhævet, at der skal være sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel, og at den balance ikke er til stede for en række uddannelser – blandt andet bygningsmaler og anlægsgartner.

Balancen mellem udbud og efterspørgsel fremhæver hun fortsat.

– Jeg holder fast i, at der skal være sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel. Lige meget hvilken uddannelse kan alle elever, der har en uddannelsesaftale, begynder på den erhvervsuddannelse, de ønsker – dimensioneret eller ej. Når det er sagt, lytter jeg også til kritik, og på baggrund af den, løsner jeg nu op for dimensioneringen på bygningsmaler og eventkoordinator, skriver hun i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Ændringen betyder, at der vil være et overgangsår, hvor virksomhederne kan arbejde for at oprette praktikpladser til den arbejdskraft, de har brug for, oplyser hun og fortæller, at bygningsmaleruddannelsen nu dimensioneres med en kvote, som bliver på 426.

– Jeg ser frem til at følge, om de, der har ønsket en mindre stram dimensionering af de to uddannelser (bygningsmaler og eventkoordinator, red.), formår at vende udviklingen og sikre, at de unge mennesker, der begynder på uddannelserne, får bedre mulighed for praktik og job, fortæller hun.

Sætter gang i kampagne
Ole Draborg oplyser, at Danske Malermestre nu sætter gang i en kampagne rettet mod medlemmerne, som sætter fokus på, at lave uddannelsesaftaler hurtigere og tømme skolerne for elever i skolepraktik.

Desuden fremhæver han, at det er vigtigt, at skolerne også bliver deres ansvar bevidst og vejleder ikke-egnede unge, der måtte søge ind på bygningsmaleruddannelsen, i en anden retning.

Uddannelsen dimensioneres med en kvote, som bliver på 426.

Sagen kort
I sidste uge kunne Licitationen - Byggeriets Dagblad beskrive, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) havde meddelt hvilke erhvervsuddannelser, der fra 1. januar 2018 ville være adgangsbegrænsning på. Meldingen lød, at bygningsmaleruddannelsen ville blive ramt af en såkaldt nulkvote. Nulkvoten ville betyde, at unge fra 1. januar 2018 kun ville kunne begynde på grundforløb to på uddannelsen, hvis de på forhånd havde en uddannelsesaftale, mens anlægsgartneruddannelsen dimensioneres med en kvote. Beslutningerne blev mødt med bekymring fra de respektive branchers side.

En bekymring, som ministeren mødte med en udtalelse i Licitationen - Byggeriets Dagblad om, at ”det er et sundt princip, at elever har en uddannelsesaftale, inden de starter på deres erhvervsuddannelse. Der skal være sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel. Den balance er ikke til stede for en række uddannelser – blandt andet bygningsmaler og anlægsgartner - og derfor blev dimensionering en del af trepartsaftalen. Når et ungt menneske starter på en uddannelse, har de en forventning om, at der også er mulighed for praktik og job. Det er en rimelig forventning, som vi med vores nuværende system kun kan honorere ved at dimensionere de uddannelser, hvor ubalancen er størst”.

I går kom det så frem, at ministeren i stedet for en nulkvote dimensionerer bygningsmaleruddannelsen med en kvote på 426 til stor glæde for Danske Malermestre. Over for Licitationen - Byggeriets Dagblad fremhæver ministeren, at hun holder fast i, at der skal være sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel. Samtidigt fremhæver hun, at hun lytter til kritik og på baggrund af den løsner op for dimensioneringen på uddannelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.487