23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Branchen må ikke lide under kvoter

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Det skal i fremtiden ikke være så let at tage erhvervsuddannelsen til bygningsmaler. På trods af at malerfaget er et ret stort uddannelsesområde med godt 1.000 lærlinge rundt om i malervirksomhederne, har uddannelsesminister Merete Riisager (LA) nu bestemt, at uddannelsen skal være omfattet af en såkaldt 0-kvote. Det betyder, at unge kun kan begynde på uddannelsen, hvis de i forvejen har en uddannelsesaftale med en virksomhed. Også anlægsgartneruddannelser bliver omfattet af en kvote - dog således at 256 elever uden en uddannelsesaftale kan starte på grundforløb to.

Talrige af uddannelser er omfattet af adgangsbegrænsning. Det er de med god grund, for der er ikke nogen grund til at uddanne inden for fag, hvor jobmulighederne er få. Men maler- og anlægsgartnerfaget er ikke ligefrem fag, hvor fremskrivningerne siger, at tusinde vil blive ramt af arbejdsløshed. Tværtimod skriger branchens virksomheder efter kvalificeret arbejdskraft i takt med, at opsvinget er kommet i gang.

Derfor kan det også undre, at undervisningsministeren så konsekvent tilsidesætter anbefalinger fra brancherne på både arbejdsgiver- og arbejdstagerside samt et enigt Rådet for Erhvervsrettede Uddannelser.

Selvfølgelig skal der være en rimelig fordeling i forhold til udbud og efterspørgsel af fremtidig arbejdskraft. Men når ikke mindst malerbranchen ligefrem kan se behovet for arbejdskraft er det malplaceret at begrænse antallet af lærlinge.

Det er en ommer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125