23948sdkhjf

Midlertidige hjem og kontorer, du har lyst til at blive i

I juli forventes Folketinget at vedtage ny lovgivning, som vil gøre det muligt at opføre midlertidige modulboliger og pavilloner til studerende med henblik på, at de kan blive stående i 10 år frem for de fem, som er tilladt nu. Cramo Adapteo er en af Danmarks mest succesfulde virksomheder inden for modulært letbyggeri, og de ser frem til lovændringen.

Markedet for pavilloner og midlertidige boliger og kontorer er i vækst. Det skyldes bl.a. de mange nybyggerier, som i disse år finder sted ikke mindst i København og andre større danske byer. Her har håndværkere og andre, der er tilknyttet byggepladsen, ofte behov for funktionelle og komfortable, midlertidige boliger i den periode, byggeriet står på. Dertil kommer, at der kan være brug for midlertidig genhusning af beboere i de tilfælde, hvor der er tale om renovering af en eksisterende ejendom. Her kommer Cramo Adapteo ind i billedet, for de har igennem mange år specialiseret sig i det, de kalder ’modulært letbyggeri’.

Lever op til alle krav til permanent nybyggeri

Cramo Adapteos moduler, som er konstrueret af træ og gips, lever op til alle de krav, der stilles til permanent byggeri, og benyttes til såvel genhusning af studerende som midlertidige arbejdsboliger,  håndværkere etc. Det er Cramo Adapteo, der står bag håndværker-campen i forbindelse med metrobyggeriet i København, hvor 450 håndværkere bor. Virksomheden kan levere hurtigt over hele Danmark, da de har store lagre flere steder i landet, fortæller direktør Mads Blom.

Modulerne er ikke kun til beboelse, og har en virksomhed behov for ekstra kontorplads i en periode, eller en institution brug for ekstra kravle- og løbeplads til guldklumperne, kan det multifunktionelle byggeri også opføres til disse formål. Faktisk oplever Cramo Adapteo med jævne mellemrum, at når folk først har prøvet at bo i en pavillon, har de ikke lyst til at flytte ud igen. Det fortæller Mads Blom.

“Ofte har folk jo til at starte med ikke så meget lyst til at flytte ud i det, vi opfører. Det skyldes selvfølgelig - i de tilfælde, hvor der er tale om genhusning - at de skal forlade deres eget hjem i en periode, og måske har nogle negative forestillinger om midlertidige boliger, fordi de forbinder det med “containere”, etc. Men det, vi faktisk tit hører, når de så skal flytte ud igen og tilbage i deres egen bolig, er, at de ikke har lyst til at forlade modulerne. Det er fordi, de ofte kommer fra noget byggeri, som er af ældre dato, og vores moduler er selvfølgelig nybyggede og lever op til alle de ret skrappe krav, der er til nybyggeri i Danmark. Så ved at bo i vores modulhjem oplever de fordelene ved at bo i noget nyt, hvor alt er helt up to date,” forklarer han.

Ny lovgivning på vej

En af udfordringerne for Cramo Adapteo og andre virksomheder med samme speciale i midlertidige løsninger er, at man i Danmark, sådan som lovgivningen er skruet sammen på nuværende tidspunkt, kun må opføre midlertidigt byggeri med henblik på, at det bliver stående i fem år.

Men erfaringen på markedet er, at en del af kunderne har behov, der rækker længere ud i fremtiden, og det er især monteringen og afmonteringen af byggeriet, der er en bekostelig affære.

Derfor ser Cramo Adapteo store muligheder i den formentlig kommende lempelse af lovgivningen, hvor man vil give tilladelse til, at den type boliger og kontorer, de opfører, må blive stående i 10 år. Det gælder dog kun for studieboliger, men det er en god start, vurderer Mads Blom.

“Jo længere en periode, man har til at sprede sine omkostninger ved opsætning og nedtagning ud, jo bedre kan det betale sig at opføre modulerne. Det betyder selvfølgelig også, at det ville blive billigere for vores kunder. I øjeblikket er det studieboliger, som er oppe i tiden, og det er dem, den nye lovgivning, der forhåbentlige snart kommer, vedrører. Der er ingen tvivl om, at det vil være meget relevant at forlænge den periode, de temporære studieboliger må blive stående. Det vil skabe nye og bedre muligheder for os og vores kunder,” siger han.

Ikke containerboliger

Mads Blom startede i Cramo Adapteo i 2009, og på de otte år, der er gået siden da, har han bemærket en markant ændring i den måde, midlertidigt byggeri bliver betragtet på. Dengang så man løsningen som “barakker”, og der var generelt en negativ opfattelse af, hvordan det var at bo i. Den opfattelse er blevet meget mere nuanceret i dag, hvor der er en stigende interesse i de muligheder, der ligger inden for temporært byggeri. Mange er - som nævnt ovenfor - blevet positivt overraskede over de moderne moduler, hvis interiør ifølge Mads Blom ikke er til at skelne fra almindeligt, permanent byggeri.

Det er dog stadig udbredt at bruge udtrykket “containerboliger”, men det er misvisende for meget af det, der tilbydes på markedet i dag, og som blandt andre Cramo Adapteo leverer, forklarer Mads Blom:

“Man skal jo leve op til alle regler i bygningsreglementet, og det kan være svært med en gammel skibscontainer som udgangspunkt. Vores moduler er lige fra udgangspunktet bygget til beboelse, og det giver en højere grad af sikkerhed for den kvalitet, vi kan tilbyde. Når du kommer ind i en vores bygninger, så skal du helst ikke kunne se forskel på det og almindeligt byggeri, og det vil jeg vove at påstå, at du heller ikke kan. Selvfølgelig er vi lidt udfordrede med facaden, hvor det er svært at skjule, at bygningen er sat sammen af moduler, men det prøver vi så i stedet at bruge arkitektonisk, hvor vi ligefrem understreger det.”

Cramo Adapteo A/S har moduler i størrelsesordenen 18 - 50 kvm., hvor udgangspunktet er, at to personer kan bo på 38 kvm. Modulerne kan sættes sammen til store lejligheder med flere værelser, hvilket f.eks. er blevet gjort i forbindelse med genhusning af flygtningefamilier. Indenfor er de indrettet som en almindelig lejlighed, med gipsvægge og lineoleumsgulve.

Fakta

Cramo Adapteo producerer, leverer, installerer og udlejer pavilloner, som fleksible modulløsninger til daginstitutioner, skoler, kontorer og boliger til genhusning og studieboliger. Firmaet har en årlig omsætning på 118 MEUR (2016) og udlejer pavilloner i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Letland, Litauen, Estonia og Tyskland.

Cramo Adapteo er en del af Cramo Group, som har mere end 30 års erfaring med udlejning af maskiner og materiel. Cramo Group har en årlig omsætning på 712 MEUR (2016) og beskæftiger 2550 ansatte i 15 lande.

Læs mere på www.cramoadapteo.dk og www.cramo.com
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095