23948sdkhjf

New York på Tagensvej

Det kan næppe karakteriseres som nogen nem opgave at omdanne en gammel papirfabrik til en majestætisk bygning, der glæder såvel mennesker som miljø. Ikke desto mindre står Tagensvej 135 i dag som et smukt eksempel på samme.

Der var store udfordringer at skulle slås med, da papir- og kartonfabrikken på Tagensvej 135 i København stod foran at blive omdannet til kollegieboliger.

Symbiose mellem nyt og gammelt

Både arkitekt og rådgivende ingeniør viste sig imidlertid at være i besiddelse af de nødvendige kvaliteter, kompetencer og visioner, som gjorde, at samtlige 199 nye boliger blev revet væk, da kollegiet stod færdigt i 2017.

Et byggeri med masser af karakter, atmosfære og inspiration fra The Big Apple var klar til at blive taget i brug.

Syv fodboldbaners tagterrasse

For Arkitema Architects var der tale om en mere end almindeligt spændende entreprise, der dog også medførte, at man i høj grad skulle tænke ud af boksen.

- Vores opgave manifesterede sig i at skabe gode boliger for små 200 mennesker i en bygning, der slet ikke var tænkt til den anvendelse, fortæller arkitekt og seniorpartner Kim Risager.

- Den gamle fabrik bød på en omfattende bygningsdybde og et ditto vinduesareal, og det valgte vi dele op på en sådan måde, at resultatet blev relativt smalle boliger med stort lysindfald, hvor adgangen til lejlighederne er løst via en korridorgang.

På toppen af bygningen har vi udviklet en 700 m2 stor tagterrasse med boldbane, så ånden af fællesskab og dynamik er videreført ud i det fri.

Arkitektur med mennesker bag

En entreprise af så omfattende kaliber er bestemt ikke ukendt for Arkitema Architects.

Virksomheden blev grundlagt i Aarhus i 1969 og har i dag status som en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder med 15 partnere og 500 medarbejdere fordelt på kontorerne i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

Deres tilgang til fagområdet er sammenfattet i mottoet People In Architecture.

Det indebærer, at man med behørig respekt for byggeriets beliggenhed i det omkringliggende samfund og i tæt sparring med alle de involverede aktører i processen sikrer et æstetisk og funktionelt slutprodukt, der gør en positiv forskel for mennesker.

Arkitema leverer en bred vifte af lokalt forankrede og højt specialiserede løsninger og er i hvert tilfælde med lige fra planlægning til færdigt projekt og ibrugtagelse.

Afstivning og adgangsveje

For det rådgivende ingeniørfirma på projektet, HUNDSBÆK & HENRIKSEN A/S, var udfordringerne også til at tage og føle på.

- Vi skulle blandt andet have skabt et attraktivt fælles­areal, og grundet byggeriets beliggenhed blev løsningen en tagterrasse af sjældent set dimension, fortæller projektleder Preben Krath.

- Det medførte, at vi i sagens natur skulle tage højde for også at lave en større, konstruktiv afstivning, så projektet i helt bogstavelig forstand blev bæredygtigt.

Derudover skulle der etableres fornuftige adgangsveje.

Det færdige resultat synes jeg taler for sig selv. Vi er stolte over at have bidraget og noterer os med tilfredshed, at alle opgaver er løst til tiden samt inden for budget.

Synergi og energi

Ud fra sloganet Vores viden – din tryghed opererer firmaet HUNDSBÆK & HENRIKSEN A/S med erklærede målsætninger om, at den enkelte kunde sikres et kvalitetsprodukt, at der tages miljømæssige hensyn i alle valg, og at produktet leveres til aftalt tid og pris.

Man tilstræber altid, at målene opfyldes i tæt dialog med kunden, og at alle virksomhedens rådgivende ingeniører lægger et stærkt, personligt engagement i de projekter, de er koblet på.

Den Vejle-baserede virksomhed, der beskæftiger omkring 60 medarbejdere, er etableret 1959 og tilbyder dermed 58 års erfaring at trække på inden for alle tænkelige discipliner i ingeniørfaget.

Op gennem 1980’erne påbegyndte HUNDSBÆK & HENRIKSEN A/S desuden sideløbende en opstigning inden for energirådgivning, der gør, at man i dag kan kalde sig en af landets førende eksperter på området.

Fakta
- Etableret i Aarhus 1969.

- Arkitema er i dag en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder.

- Har 15 partnere og 500 medarbejdere fordelt på afdelinger i  København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.

- Leverer lokalt forankrede og højt specialiserede ydelser fra de første tanker og idéer om et projekt, frem til det færdige byggeri er i drift.

- Opererer inden for alle facetter af arkitekturen men har specialiseret fagligheden inden for segmenterne bolig, erhverv, sundhed, læring, kultur og urban.

- Arkitema Consulting er en integreret del af virksomheden. Herigennem leverer fagspecialisterne ydelser og rådgivning inden for byggeledelse, bæredygtighed, aktørinvolvering, BIM og bygherrerådgivning.

Fakta
- HUNDSBÆK & HENRIKSEN A/S er et rådgivende ingeniørfirma med 60 års erfaring.

- Virksomheden har afdelinger i København, Vejle, Horsens og Billund.

- Forretningsområderne tæller byggeri, infrastruktur, energi, miljø og klima, og opgaver af forskellig størrelsesorden løses i hele Danmark.

- Specialister i nybyggeri og renoveringsopgaver, anlægsopgaver, brandrådgivning,

bygherrerådgivning og bæredygtigt byggeri.

- Virksomheden arbejder for såvel private som offentlige bygherrer og opererer ud fra sloganet vores viden - din tryghed.

- Har projekteret ungdomsboliger i blandt andet Aarhus, Haderslev, Herning og København.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125