23948sdkhjf

Politisk aftale om flere år på arbejdsmarkedet

Regeringen og Dansk Folkeparti vil nu belønne dem, der udskyder pensionen nogle år. Det skal blandt andet ske ved at man fremover skattefrit kan få udbetalt sit efterlønsbidrag, hvis man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn

Det skal være mere attraktivt at gå senere på pension og spare op til livet efter arbejdsmarkedet.

Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor blevet enige om en række ændringer af ændringer af det danske pensionssystem. Aftalen skal løse det såkaldte samspilsproblem, som betyder, at pensionsopsparing for en stor gruppe kan blive en underskudsforretning, fordi udbetalingerne bliver modregnet i offentlige pensionsydelser.

- Det skal det kunne betale sig at arbejde, og det skal betale sig at spare op til pension. Begge disse principper tager denne aftale hånd om, når vi gør det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet og forbedrer incitamentet til at spare op, udtaler finansminister Kristian Jensen (V).

Senere pension
Med aftalen vil parterne blandt andet belønne dem, der bliver et par ekstra år på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage så snart det er muligt.

Derfor bliver det muligt skattefrit at få udbetalt sine efterlønsbidrag, mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn. Det er desuden aftalt, at danskerne fra fem år før folkepensionsalderen kan indbetale op til 50.000 kroner årligt efter skat på en aldersopsparing, når ændringerne er fuldt indfaset i 2023.

Samtidig bliver det mere fleksibelt end i dag at få udbetalt sin folkepension på et senere tidspunkt, hvis man vælger at arbejde efter folkepensionsalderen. Det betyder, at den enkelte selv kan vælge, om den udskudte pension skal udbetales som et engangsbeløb eller over en længere periode.

Indbyggede gulerødder
Hos dansk Byggeri havde cheføkonom Bo Sandberg gerne set en tidligere indfasning af den generelle forhøjelse af pensionsalderen end i 2030, men kalder alligevel aftalen for "et skridt i den rigtige retning". - Vi havde gerne set nogle stærkere redskaber til at øge arbejdsudbuddet. Men det er dog positivt, at der indbygges nogle gulerødder i pensionssystemet, så det også mod slutningen af arbejdslivet bliver mere attraktivt for den enkelte at spare op til pension, siger han.

Dansk Byggeri glæder sig også over, at der lægges op til frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag i 2018.

- Det vil formentlig få en del danskere til at stemme med fødderne og vælge nogle flere år på arbejdsmarkedet fremfor på efterløn, siger Bo Sandberg.

I forbindelse med efter­årets forhandlinger om en jobreform vil regeringen og Dansk Folkeparti drøfte mulighederne for at indføre en obligatorisk pensionsopsparing for folk, der sparer meget lidt eller ingenting op til pension.

Læs også: BAT-Kartellet: Byggeriets lønmodtagere får ikke glæde af ny aftale

Initiativerne i aftalen
  • Målretning af aldersopsparing
  • Pulje til håndtering af samspilsproblemet
  • Pensionsudbetalingsalderen harmoniseres med efterlønsalderen
  • Forhøjelse af udbetalingsperioden for ratepensioner med 5 år til 30 år
  • Frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag i 2018
  • Mulighed for hurtigere udbetaling af opsat pension
  • Opstramning af opholdskrav for ret til fuld folkepension
  • Opstramning af opholdskrav for ret til fuld ældrecheck
  • Opstramning af opholdskrav for ret til fuld førtidspension
  • Harmonisering af regler for flygtninges optjening af førtidspension
  • Målrettet indsats for fastholdelse af ældre medarbejdere
  • Nedsættelse af integrationsydelsen med tre procent
  • Styrkelse af incitamentet til repatriering
  • Afskaffelse af dansktillæg og indførelse af danskbonus
Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125