23948sdkhjf

Ny facade giver mere lys og mindre larm

Facadedesign, støjreduktion og indretning skal spille godt sammen, når larm fra trafikeret Vanløse-vej skal lukkes ude

Ved større facaderenoveringer bliver der i stigende omfang efterlyst et slankt facadeudtryk kombineret med lydkrav.

Et eksempel på det ligger i københavnerbydelen Vanløse, hvor Mäcklers Erhvervsbyg netop har fået opført 11 moderne og lyse lejligheder.

Med placeringen ud til den stærkt trafikerede Ålekistevej var der krav om de såkaldte russervinduer, som reducerer støj uden at forhindre udluftning.

- Projekteringen med vinduerne stillede i høj grad krav om at få facadedesign, funktion og indretningen af rummene til at gå op i en højere enhed. Som arkitekt er du mere bundet i designet, end hvis der ikke stilles krav om russervinduer, og især i mindre rum kan det være en udfordring at nå i mål med et flot resultat, siger partner og arkitekt Steffen Lantz fra Kim Bjørn Arkitekter A/S, der har stået bag projekteringen af Ålekistevej 212.

Konstruktionen med to separate vinduespartier, der åbner henholdsvis øverst og nederst, hindrer lyd udefra i at trænge udæmpet ind i lejlighederne, samtidig med at der stadig kan luftes ud med åbne vinduer.

I en højere enhed
Kim Bjørn Arkitekter ønskede at kombinere flot arkitektur med bygbare løsninger

På Ålekistevej-projektet lykkedes det arkitekterne sammen med Velfac, der har stået for leveringen af de 171 kvm vinduer til projektet, at udforme det påkrævede med afsæt i lavenergivinduer, såkaldt 200 Energy. Samtidig er der mere glas, og det øger lysindfaldet i rummene i forhold til traditionelle vinduer.

- Det har vist sig som en udmærket løsning, der både efterlever krav til støjdæmpning og bidrager til et flot facadeudtryk, siger Steffen Lantz.

Overstiger ikke grænseværdier
Et andet vigtigt aspekt ved russervinduerne på Ålekistevej er, at de er integreret i en vindueshelhed, der udfylder hele åbningen i facaden.

- På grund af den dokumentation på ydeevne, som vi har fra akkrediterede laboratoriemålinger og in-situ målinger fra flere projekter kunne vi gå ind tidligt i projekteringsprocessen, siger key account manager Pascal Kops fra Velfac i en pressemeddelelse.

- Selv med ventilation via vinduerne udsættes beboerne ikke for støjniveauer, der overstiger Miljøstyrelsens grænseværdier. Derfor er russervinduer ofte et krav i boligbyggerier ud til trafikerede veje, siger Pascal Kops.

Imidlertid er den type vinduer ikke standardelementer, og de skal hver gang tilpasses til det pågældende projekt, tilføjer han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094