23948sdkhjf

Unge kan sagtens blive selvforsørgende tidligere

En akademisk uddannelse er godt, men den tager tid. Med en erhvervsuddannelse bliver de unge voksne tidligere, og bidrager med skattekroner allerede som 20-årige, mener Arbejdsgiverne i dagens debatindlæg

Alle på Christianborg taler om at sætte pensionsalderen op. Man kunne også sætte alderen ned for hvornår, man bliver selvforsørgende - i stedet for som 25-30 årig. Det ville give den samme besparelse. Det kræver blot, at man griber uddannelsesvalget lidt anderledes an, så vores unge kommer hurtigere i gang med arbejdslivet.

Som det er i dag, valfarter de unge til gymnasiet og bagefter på universitetet. Nogle skifter uddannelse undervejs. Herefter er mange på vej mod de 30 år. De fleste får efterfølgende et godt job. Men arbejdsmarkedet kan ikke opsuge alle de akademikere. Derfor ender også en del i jobs, som de dybest set er overkvalificerede til. Andre finder slet ikke arbejde, men må starte forfra med noget andet.

Mange små skridt
Det er rigtig godt at få en akademisk uddannelse. Men der går også rigtig mange år med det. Og gevinsten bliver mindre, når så mange gør det. Selvfølgelig kan man ikke bestemme, hvad de unge har lyst til at uddanne sig til. Men det er også en sandhed med modifikationer. For denne begejstring for de rent boglige fag, er ikke groet ud af ingenting. Den har de med sig fra deres miljø og påvirkninger op gennem folkeskolen.

Men politikerne har set skriften på væggen. De ved det godt. Derfor er man i fuld gang med at vende skuden og begrænse optaget på de uddannelser, hvor der er ringest chance for, at der venter et job i den anden ende. Man gør også, hvad man kan for at tale erhvervsuddannelserne op og uddeler priser og anerkendelser. Og det er godt alt sammen - det er mange små skridt, der nok skal vende holdningen en dag.

Modnet af arbejdsmarkedet
Men af de tangenter, man i højere grad kan spille på, er hvornår man kan blive selvforsørgende, hvis man vælger en erhvervsuddannelse. Tænk på, hvad det ville betyde for vores samfundsøkonomi, hvis flere unge blev voksne tidligere og bidragede med skattekroner allerede som 20-årige. Så var der måske slet ikke behov for at sætte pensionsalderen op.

Samtidig ville virksomhederne have tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft. Skulle man sidde nogle år senere med et brændende ønske om en mere teoretisk ballast, kan man stadig vælge at læse videre. Men så er det typisk indenfor ens fag, mere målrettet og med et skarpere blik på de efterfølgende afsætningsmuligheder. For så er man allerede blevet modnet af arbejdsmarkedet.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094