23948sdkhjf

Aarhus har store ambitioner med kommunens spildevand

Inden længe har Aarhus for lidt kapacitet til at rense spildevand. Derfor udvides Marselisborg Renseanlæg

Marselisborg Renseanlæg i Aarhus er kendt af fagfolk i både ind- og udland som et af de mest grønne renseanlæg i verden.

Anlægget er på få år gået fra at være energisluger til energiproducent, så det nu producerer over 50 procent mere energi, end det forbruger. Den overskydende energi kommer aarhusianerne til gavn i form af grøn el og varme.

Men om få år vil renseanlægget have for lidt kapacitet til at rense spildevandet fra et hastigt stigende antal borgere i Aarhus Kommune.

Og da der ikke er plads til at udvide anlægget, der er nabo til Marselisborg Lystbådehavn, skal der bygges et nyt og større renseanlæg med en ny placering, oplyser Aarhus Vand i en pressemeddelelse.

Anlæggets kapacitet forventes udvidet til 480.000 personer og skal sammen med Egå Renseanlæg på sigt rense al spildevand i kommunen. Det er den billigste og miljømæssigt bedste løsning kun at have to renseanlæg, og det indebærer, at renseanlæggene i Viby og Åbyhøj nedlægges.

Verdens mest ressourceeffektive
Anlægget, der skal stå klar i 2026, kommer til at hedde Marselisborg Ressourceanlæg.

Ambitionen er, at det – udover at leve op til nuværende og kommende krav om spildevandsrensning – bliver verdens mest ressourceeffektive renseanlæg.

Navnet signalerer, at anlægget - udover at rense spildevand og sikre et optimalt vandmiljø i Aarhus Bugt - kommer til at producere overskudsenergi og næringsstoffer af spildevand i et omfang, der ikke er set andre steder i verden.

De stoffer, som normalt bliver betragtet som affaldsstoffer, der skal bortskaffes, skal udnyttes som værdifulde ressourcer og blive til grøn el, varme og gødning. Det er også målet at udvikle nye, rensetekniske løsninger, hvor det rensede spildevand genanvendes.

Formålet med at udnytte ressourcerne i spildevandet er at nedsætte omkostningerne til spildevandsrens-ningen blandt andet ved salg af energi. Derudover er formålet at reducere CO2-udledningen og spare på knappe ressourcer som fosfor.

Understøtte klimastrategi
Det skal understøtte Aarhus Kommunes klimastrategi og Aarhus Vands ambition om at være energi- og CO2-neutral senest i 2030.

Målet er, at Marselisborg Ressourceanlæg bliver det anlæg i verden, der er bedst til at udnytte affalds-stofferne i spildevandet, og som samtidigt skaber mest værdi af det til gavn for miljøet, borgerne og samfundet.

Målet er ambitiøst og kan ikke nås med de løsninger og tænkemåder, vi benytter i dag. brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14