23948sdkhjf

Vandtåge kvæler ilden og skåner inventar

Teknikentreprenøren Brøndum installerer et omfattende højtryksvandtågeanlæg på DNV Gødstrup. De er i øjeblikket i gang med første etape af byggeprocessen, og vil være tilknyttet projektet indtil 2020, hvor hospitalet skal stå færdigt.

Det moderne højtryksvandtågeanlæg sikrer effektiv brandslukning, hvis der skulle opstå en brand på hospitalet. I modsætning til traditionelle sprinklersystemer skaber anlægget, med et tryk på 130 bar, en vandtåge, der kvæler ilden. Avanceret maskineri og værdier vil i den forbindelse være bedre stillet med højtryksvandtåge end almindelig sprinkling. Vandtågen dannes ud fra en langt mindre vandmængde til slukning af brand end den traditionelle sprinkling, derfor vil vandskader holdes på et minimum. Højtryksvandtågeanlægget bruger kun omkring en femtedel af normale brandslukningssystemer.

Udfordringen ved at installere sådan et højtryksvandtågeanlæg er at sørge for at det disponeres korrekt i bygningen.

- Denne type anlæg kræver, på grund af det høje tryk og krav til renhed i rørene, andre materialer og samlingsmetoder end dem, der er ved almindelige sprinkleranlæg. Det skal også projekteres på en anden måde, hvilket sætter krav til virksomhedens tekniske viden og kompetencer, forklarer Ole Gregersen, direktør i Brøndums Viborgafdeling.

Fremgangsmåden under udførslen er anderledes fra andre sprinkleranlæg. Materialerne i højtryksvandtågeanlægget er rustfri hydraulikrør, der ved denne type anlæg kan bukkes i stedet for at bruge fittings.

Brøndum præfabrikerer rørene til DNV Gødstrup og tilpasser dem, således at de let kan installeres i bygningerne.

- Der er mange tekniske installationer, fra forskellige aktører, der skal implementeres på sådan et hospital. Så for at lette processen svejser, bukker og tilpasser vi rørene inden de monteres, fortæller Allan Breum, projektleder hos Brøndum.

Kvaliteten af materialet kræver nænsom behandling af rør og udstyr. Hvor de almindelige stålrør i sprinklersystemer ikke tager skade af kontakt med andre materialer, skal de rustfrie rør beskyttes mod kontakt med sorte rør og gnister fra overskæring af stål.

Brøndum udfører løbende kvalitetssikring af det udførte arbejde. Når anlægget er inspiceret og godkendt af Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut idriftsættes det. Hvis der opstår en brand og temperaturen ved en vandtågedyse overstiger 57°C, udløser denne og sender en vandtåge ud i lokalet. På rørsystemet er monteret vandstrømskontakter, der registrerer i hvilket område en dyse er udløst, så brandvæsenet og hospitalets driftspersonale automatisk, på deres tablets, kan få vist hvor der er en brand.

Faktaboks - Brøndum

  • Etape 1 af byggeriet strækker sig over 98.000 kvadratmeter
  • Der installeres sprinkleranlæg for 48 millioner kroner i etape 1
  • Brøndum er tilknyttet sprinklerinstallationer på alle tre byggeetaper
  • Læs mere om Brøndum på brondum.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094