23948sdkhjf

Københavnske byggesager afgøres hurtigere

Den hurtigere byggesagsbehandling har betydet indstilling om nedsættelse af byggesagsgebyret

Der er sket forbedringer på området for byggesagsbehandling i København.

En ny opgørelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune viser, at tempoet i byggesagsbehandlingen er blevet skruet op.

Og det hænger ifølge centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Steffen Mark Jensen, sammen med en længere forbedringsproces på området.

- Det er resultatet af en lang proces og en række store og mindre tiltag, forklarer han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Opgørelsen viser, at 28 procent af alle sager er blevet færdigbehandlet inden for en uge i første kvartal 2017, mens tallet for det forudgående kvartal var 22 procent.

Samtidig er forvaltningen ifølge opgørelsen blevet hurtigere til at give byggesagskunderne besked, hvis der mangler dokumentation, før en byggeansøgning kan færdigbehandles.

I første kvartal 2017 er der sendt en såkaldt mangelskrivelse ud inden for en uge i 36 procent af sagerne, mens det i sidste kvartal af 2016 gælder godt 29 procent af sagerne.

Servicemål er overholdt
Derudover viser opgørelsen, at de nye servicemål, som blev indført ved årsskiftet, er overholdt i 100 procent af sagerne i fire ud af fem kategorier, mens den femte kategori overholder servicemålet i 95 procent af sagerne.

Der er her tale om kategorien "enfamiliehuse".

- Der er sommetider nogle høringsprocesser som gør, at sager kan trække ud, forklarer Steffen Mark Jensen og fortæller, at der engang imellem kommer indsigelser som forvaltningen ikke har kunnet forudsige, og at de kan føre til justeringer af projektet, som gør, at sagsbehandlingstiden trækker ud.

Desuden kan der også være dialog forud for høringsprocessen med ansøger, som gør, at processen tager længere tid, påpeger han og fremhæver, at kommunen gerne vil blive skrappere til at informere i de tilfælde, hvor det ikke lykkes at overholde servicemålene.

Kunder satte tiltag i gang
Når det gælder indsatserne på området, som har været med til at nedbringe sagsbehandlingstiden, så er de sat i værk, efter en kundetilfredshedsundersøgelse i 2015 viste, at 42 procent af byggesagskunderne ikke var tilfredse med sagsbehandlingen.

- Vi har arbejdet målrettet på at forbedre vores byggesagsbehandling siden efteråret 2015, fortæller Steffen Mark Jensen.

Han påpeger, at kommunen blandt andet har brugt hele 2016 på at optimere processer og arbejdsgange, men at de især kan se resultaterne af de tiltag, som de har indført fra 1. januar 2017 - herunder den nye visitationsproces, som gør, at sager bliver screenet hurtigere, og at sagsbehandlerne ikke skal bede om supplerende materiale flere gange.

Læs mere om byggesagsbehandling:
København genundersøger tilfredshed med byggesager

De tidligere tiltag kan være sværere at måle på, forklarer Steffen Mark Jensen og påpeger, at det er "glædeligt", at effekten af tiltagene allerede er begyndt at vise sig.

- Vores byggesagskunder har efterspurgt en bedre dialog og en mere løsningsorienteret sagsbehandling, og tallene viser, at vi bevæger os i den rigtige retning. Når det er sagt, vil vi fortsat arbejde fokuseret med at løfte vores serviceniveau og kundetilfredsheden, siger han.

Blandt andet skal vejledningskvaliteten på kommunens hjemmeside forbedres, fortæller han og oplyser, at de også gerne vil bedre tilgængeligheden og blive skarpere på forhåndsdialogen ved komplicerede byggeansøgninger.

Påvirker byggesagsgebyret
Ændringerne i byggesagsbehandlingstiden har medført, at forvaltningen har kunnet indstille over for Teknik- og Miljøudvalget, at timepriserne for byggesagsbehandlingen i 2018 kan reduceres fra 799 kroner i timen til 774 kroner i timen, da medarbejdernes effektivitet er direkte koblet til timeprisen.

Teknik- og Miljøudvalget har på sit møde den 8. maj godkendt forvaltningens indstilling til byggesagsgebyrerne for 2018, som herefter skal behandles i Borgerrepræsentationen.

Hos Dansk Byggeri glæder man sig både over den hurtige sagsbehandlingstid og udsigten til lavere københavnsk byggesagsgebyr.

Om bedringerne af byggesagsbehandlingen siger erhvervspolitisk direktør i arbejdsgiver- og brancheorganisationen, Torben Liborius:

- Det er glædeligt. Københavns Kommune har en udfordring og har haft det i flere år. De har gjort en indsats, og det vil vi gerne kvittere for.

Nationale mål
Han glæder sig i den forbindelse også over, at kommunen stort set efterlever servicemålene men fremhæver samtidigt, at målene kunne være mere ambitiøse.

- Mål på så mange dage er ikke så ambitiøst. Hvis ikke de havde en høj score her, så ville det være skidt, siger han.

Han kalder det både "godt" og "rigtigt", at byggesagsgebyrene er på vej mod et lavere niveau, men understreger, at 774 kroner fortsat er "i den høje ende".

- Det er en beskeden reduktion, men det er positivt, at det går den vej. Det er et godt signal, siger han.

Om servicemålene fremhæver Steffen Mark Jensen, at der er tale om nationalt fastsatte servicemål, som gælder for alle kommuner.

- Dermed har vi fremover et reelt sammenligningsgrundlag, når man skal måle kommunernes sagsbehandlingstider op imod hinanden. Det har vi ikke haft før, siger han.

Servicemål: Gennemsnitlig sagsbehandlingstid
Kategori Servicemål (kalenderdage) Gennemsnit indtil nu(1. januar – 31. marts) Andel sager, som overholder servicemålet
Simple konstruktioner 40 15,4 100 %
Enfamiliehuse 40 12,5 95,1 %
Industri- og lagerbygninger 50 16,0 100 %
Etagebyggeri, erhverv 55 10,9 100 %
Etagebyggeri, bolig 60 6,4 100 %
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11