23948sdkhjf

Kunst rykker ind på Sydhavnsmetroen

På den kommende metrolinje til Københavns Sydhavn rykker kunst ned i selve de underjordiske stationsrum og bliver en integreret del af arkitekturen

Når de fem nye metrostationer på Sydhavnslinjen åbner i 2023, vil passagererne ikke blot få nemmere ved at komme rundt i byen, de vil også få en kunstoplevelse med på rejsen.

Metrolinjen kommer nemlig til at adskille sig fra både den kommende Cityring og den eksisterende metro, når det gælder udsmykning.

Passagerne vil her for første gang opleve fuldt integrerede kunstværker, som er skabt specifikt til de enkelte stationsrum.

Nogle steder bliver passagererne mødt af højteknologiske lysinstallationer, megaskulpturer eller mytologiske vægmalerier, mens der andre steder vendes helt op og ned på det kendte metrorum eller bydes på en rejse ud i verdensrummet.

- Når Sydhavnsmetroen åbner, bliver kunstværkerne et særligt kendetegn for de cirka 43.000 daglige passagerer, der til den tid vil benytte metrostrækningen. Værkerne vil bidrage til fortællingen om en spændende og sammensat bydel i København i rivende udvikling, og de vil formentlig blive en helt ny turistattraktion, som vi også kender det fra metrostationer i store metropoler i udlandet som for eksempel New York, Moskva og Paris, siger Københavns Overborgmester Frank Jensen (S), i en pressemeddelelse.

Fonde har hjulpet til
Værkerne er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Det Obelske Familiefond og Villum Fonden, der hver især har bidraget med 8,5 mio. kroner til realisering af kunstværkerne. Statens Kunstfond har stået for en indledende idékonkurrence med 10 inviterede kunstnere og på den baggrund har udvalgt de fem kunstnere, der skal skabe værkerne til stationerne.

Ifølge Søren Taaning, formand for Legatudvalget for Billedkunst, Statens Kunstfond, er der tale om et banebrydende projekt.

- Det er absolut et banebrydende projekt i forhold til at skabe kunst i det offentlige rum på et sted, hvor mennesker mødes, stopper op og haster videre, siger han, mens Jørn Neergaard Larsen, bestyrelsesformand i Metroselskabet, supplerer:

- Vi har konstant fokus på at give vores kunder den bedste rejseoplevelse. Det skal være nemt og hurtigt at komme rundt i byen. Med kunsten som en integreret del af stationerne videreudvikler vi metroens arkitektoniske udtryk, som allerede på Cityringen bliver mere varieret og farverigt end på den eksisterende metro.

- Med fondenes støtte er det nu blevet muligt at give de enkelte stationer på Sydhavnslinjen et unikt særpræg og dermed også give passagererne en helt ny oplevelse af det offentlige rum, fortsætter han.
jsk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094