23948sdkhjf

Anderledes gårdhaver med helbredende effekt

Dan Jord A/S er entreprenørvirksomheden, der står for at opføre hospitalets smukke gårdhaver og omkringliggende græs- og naturområder, som ligger tæt op af de nyopførte bygninger. De har været tilknyttet projektet siden januar 2014 og arbejdet strækker sig til omkring december 2018.

Alle gårdhaver er inspireret af enten planters pollenkorn, eller af radiolarier; en type én-cellede organismer fra havet. Deres organiske former er helt specielle.

- Inspirationen fra radiolarierne betyder, at der ikke er ret mange lige linjer i gårdhaverne. I mange af haverne er der indlagt en snoet grussti, med stålkanter langs siderne. Alle de her stålkanter er således også blevet bukket inde i gården og monteret på stedet. Radiolariernes karakteristiske organiske former er gennemgående for alle gårdhaverne, men også ved de omkringliggende grønne arealer, hvor der dog også er blevet taget højde for praktiske forhold såsom de tre meter brede brandveje, og jordarbejdet er tilpasset hospitalets flugtveje, forklarer Frederik Sørensen, projektleder hos Dan Jord A/S.

Formålet med gårdhaverne er ikke udelukkende at give hospitalet et par grønne åndehuller. Kombinationen af vegetation, farver og vinduer omkring spiller også en rolle for patienternes velbefindende.

- Det der er specielt ved de her gårdhaver er blandt andet, at de skal have en helbredende effekt på patienterne. Blandingen af træer og farver er planlagt til at give flotte visuelle spil alt efter årstiderne. Alle vinduer i omkringliggende bygninger er derfor placeret, så man fra sin seng kan kigge ned på gårdhaverne. Hensigten er at patienter kan nyde naturen fra sengen, og hurtigere blive raske, siger Frederik Sørensen.

For Dan Jord A/S har den største udfordring ligget i at flytte alle materialer og værktøj til jordarbejde, belægningsarbejde og gartnerarbejde ud i gårdhaverne. En del af flytningen af jord, grus og planter er foregået gennem hospitalets gangarealer, hvor andre entreprenører har været engageret.

- Gårdhaverne er altid det sidste, der skal udfærdiges. Det kan være en presset proces, for store dele af vores arbejde starter først i slutfasen af byggeriet. Ved hjælp af godt samarbejde med vores rådgivere, har vi koordineret med entreprenørerne, så det grove jordarbejde kunne indledes tidligt, og vi har udregnet mængderne af muld, grus og jord præcist, så vi ikke har været nødt til at transportere overskydende materiale ud igen, fortæller Frederik Sørensen og fortsætter - Det har været en fed proces at være en del af, fordi det er så anderledes. De specielle former og kreative ideer har gjort det til et helt unikt projekt, med utrolig smukke resultater.

  • Dan Jord A/S har haft 10 mand på projektet, heriblandt to lærlinge, gartnere, brolæggere og maskinførere
  • Der er etableret grønne arealer i de bygningsnære arealer for omtrent 50 millioner kroner ved Det Nye Universitetshospital
  • Dan Jord A/S er stiftet i 1984
  • Rådgivergruppen DNU har tegnet det nye universitetshospital for Region Midt. Schønherr A/S har, som medlem af gruppen, stået for uderummene.
  • www.danjord.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141