23948sdkhjf

DNA sidder i trapperne

CSK Stålindustri er virksomheden bag de to ikoniske trapper på det nye Experimentarium. Det første de besøgende møder, når de træder ind på Experimentarium, er den store Helix-trappe. Trappen er formet som to DNA strenge, der snor sig ind imellem hinanden. Det er helt bevidst for at understrege stedets DNA, som er bygget op omkring forskning og videnskab.
Helix-trappen er 100 meter lang og bevæger sig op gennem fire etager. Den vejer 158 tons og er beklædt med ikke mindre en 10 ton kobber, der giver en flot rød farve. Med tiden er det meningen, at kobberet skal patinere, og give trappen den karakteristiske grønne farve.

Den anden trappe hedder Vektor, og er bygget op af to store ståltrapper med aluminiumspaneler udvendigt, der er beklædt med spejle, og giver således en spejlreflekseffekt, der får rummet og trappen til at smelte sammen.

Fælles for trapperne er, at de er lavet af stål. Hver trappe var delt op i otte stykker, som alle blev hejst ind på Experimentarium med tårnkran. De i alt 16 store stålkonstruktioner, blev derefter samlet inde i Experimentarium.

Opførelsen af de to trapper har været et dyrt og stort projekt. De høje omkostninger skyldes blandt andet, at Helix-trappen er beklædt med kobber, hvilket i sig selv er en dyr affære.

- Kobberet gør det dyrt, men samtidig meget specielt. Experimentariums arkitekter havde set de trapper, vi lavede for Novo Nordisk, og derefter havde de ikke været i tvivl om, at de ville have os til at lave deres – selvom det blev dyrt, siger Morten Færch, CSK Stålindustri

Tanken bag trapperne er, at de ikke bare skal være funktionelle og forbinde de fire etager i bygningen. De skal udgøre en udstilling i sig selv, og bidrage til hele gæstens samlede oplevelse. Derfor er trappernes unikke design meget vigtigt i udførelsen af netop disse to trapper.

- Den røde Helix-trappe er jo ikke bare funktionel, det er en helt speciel oplevelse at stå inde i det røde kobber, og Vektor-trappen er særlig på grund af spejlreflekseffekten, som kan virke nærmest desorienterende, siger Morten Færch.

     

CSK Stålindustri

-          Er specialister i alle stålkonstruktioner, herunder trapper, værn og altaner

-          Har tre fabrikker i henholdsvis Danmark og Letland

-          Findes på www.csk.dk

 

 

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093