23948sdkhjf

Byggefagene stemmer nej til ny overenskomst

(OPDATERET) Urafstemningen om den nye overenskomst på DA/LO-området endte med et samlet ja i fagforbundene, men ansatte i byggeriet vendte tommelfingeren ned. Også malerne har stemt nej

Artiklen er opdateret klokken 16.35

Urafstemning

Ved urafstemningen stemmer samtlige forbund i LO om forligsmandens mæglingsskitse
Hvis resultatet bliver et ja til mæglingsforslaget, træder de nyligt indgåede overenskomster i kraft fra 1. marts
Og områder, der ikke er nået til enighed (fx. vvs-området), bliver omfattet af mæglingsskitsen
Et flertal i byggeriet kan altså godt stemme nej, og overenskomsterne alligevel bliver vedtaget, hvis der er samlet flertal

.Mens flertallet af lønmodtagerne har godkendt mæglingsforslaget og den opdaterede overenskomst, så blev den nedstemt med et rungende nej af de ansatte inden for byggefagene.

77 procent af medlemmerne i 3F Byggegruppen, der blandt andet repræsenterer murere, tømrere og jord- og betonarbejdere, er således så utilfredse med indholdet i den fornyede overenskomst, at de har stemt nej. Det sker på trods af, at Byggegruppen anbefalede et ja.

– I byggeriet har tre ud af fire vendt tommelfingeren ned. Det tror jeg primært, de har, fordi de selv vil vælge, hvornår de arbejder over, og fordi der ikke er kommet nok i forhold til social dumping, skriver Kim Lind Larsen, formand i 3F Byggegruppen, i en mail til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Læs mere om urafstemningen: Blik & Rør stemmer ja til overenskomst

42 timers arbejdsuge
På trods af resultatet oplever Kim Lind Larsen fortsat, at der er opbakning il forhandlerne fra medlemmerne.
– Vi har taget de temaer som medlemmerne har udvalgt med til forhandlingerne. Med det udgangspunkt har vi fået en række forbedringer og pæne lønstigninger, men det synes medlemmerne i byggeriet ikke var nok.

- Med få undtagelser har vi oplevet stor opbakning til os som forhandlere, men de er utilfredse med, at vores arbejdsgivere ikke har villet strække sig længere, siger han.

Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, glæder sig først og fremmest over, at overenskomsten er vedtaget med et bredt flertal i LO. Han har svært ved at forstå bekymringerne blandt Byggegruppens medlemmer.

Dels har de misforstået bestemmelserne i den opdaterede overenskomst om arbejdsuger på 42 timer. Et element der har fyldt meget i demonstrationer op til afstemningen. Og dels er der indskrevet fire nye bestemmelser med værktøjer til at håndtere det, der bliver omtalt som social dumping i fagbevægelsen.

Desuden mener Lars Storr-Hansen overordnet, at det er en god overenskomst.

– For alle parter er det en god aftale, der er med til at kontrollere omkostningsniveauet og give mere fleksibilitet og dermed øge konkurrenceevnen hos virksomhederne, mens medarbejderne også er sikret bedre vilkår, siger han og tilføjer, at man skal huske på, at byggeriet er et minimallønsområde.
– Mindstelønnen bestemmes lokalt, og derfor har medarbejderne også mulighed for at forhandle yderligere lønstigninger i virksomhederne, siger han.


Malere siger også nej
Blandt Malerforbundets medlemmer stemte 60 procent nej til overenskomsten. Næstformand Tonny OIsen fortæller, at forbundet har været overrasket over, hvor stor modstanden har været mod muligheden for i perioder at indføre 42 timers arbejdsuger for medarbejderne.
– Det kommer bag på os, hvor stor bekymringen er, og det tager vi dybt seriøst, siger han og erkender, at Malerforbundet måske ikke har været dygtige nok til at kommunikere til medlemmerne.

- Reelt set er der ikke meget nyt i det, for i forvejen kan virksomhederne pålægge ekstra arbejde i en uge, mod at medarbejderne til gengæld kan afspadsere senere. Men fremover vil vi holde bedre øje med, om ordningen bliver misbrugt, siger han.

Danske Malermestre er lettede over, at det overordnet blev til et ja til overenskomsten, selvom malerne takkede nej.
– En del lokale afdelinger har agiteret hårdt for et nej, så det er rart, at der nu er faldet ro om rammerne for de næste tre år, siger direktør Ole Draborg.

Resultat af urafstemningen
Afstemning Stemmeprocent Ja-procent
Blik og Rør 48,9 51,7*
Dansk El-forbund 63,9 54,4
Malerforbundet 52,6 39,8
Teknisk Landsforbund 45,4 87
3F Byggegruppen 47,9 23
Samlet i LO 51,8 56,5
*Tallet inkluderer skorstensfejere. For vvs’ere alene endte ja-procenten på 50,2
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094