23948sdkhjf

Hvordan ville en rod som mig klare sig i dag?

De fag, der retter sig mod håndværk og industri, mangler det udstillingsvindue, som erhvervspraktikken er, mener dagens debattør

Jeg var en af de drenge, der ikke kunne sidde stille. Skolen kedede mig, og jeg ville hellere køre rundt på min knallert end passe mine lektier. Lærerne lod mig være, og jeg fik egentlig lov til at passe mig selv. Efter folkeskolen blev jeg mere moden. Jeg kom i lære, og har i dag min egen smede- og VVS-forretning med 25 mand. Jeg synes egentlig, jeg klarer mig ganske udmærket.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, om den var gået i dag?

I dag skal alle unge i folkeskolen passes ind i den samme målestok, og falder de udenfor, skrider skolen med det samme ind. Ingen skal have lov til at gå deres egne veje og blive modne i deres eget tempo. Hvis de ikke kan læse og regne på det rigtige niveau svarende til deres klassetrin, skal man sørme få dem det lært - og det i en vis fart.

Obligatorisk erhvervspraktik
Jeg tænker, at det måske skubber nogen endnu længere ud. At de kommer i et tredjegradsforhør, så snart de ikke leverer varen til den rette tid. Er der ikke en fare for, at man maser så hårdt på, at man fuldstændig tager modet fra de unge, der bare ikke trives med at sidde med hovedet i bøgerne, men som kan mange andre ting, som allerede viser sig - eller vil vise sig senere? Det er min anke, når jeg hører om PISA-undersøgelser, nationale tests og karakterer, der efterhånden fylder så meget.

Man burde skrue lidt ned for al den målen og vejen hele tiden og i stedet få gjort erhvervspraktikken obligatorisk igen. I stedet for som nu, hvor det er op til den enkelte skole eller kommune at vurdere, om det er noget, man vil bruge tid på - man skulle jo nødigt komme bag ud i den næste nationale test.

Udstillingsvindue for verden
Erhvervspraktikken fungerede som et rigtig godt udstillingsvindue for alt det, der foregår udenfor skolen og den rent boglige verden. Det var en måde, at vise de unge, at der er en verden derude, hvor man skal bruge både hænder og hoved. Et sted, hvor hvis det halter lidt med stavningen, kan man kompensere ved at have et godt håndelag og stadig blive en succes.

De rent boglige fag mangler ikke erhvervspraktikken for deres værdier er hele dagligdagen i folkeskolen i forvejen gennemsyret af. Men de fag, der retter sig mod håndværk og industri, mangler det udstillingsvindue, som erhvervspraktikken er. Men skolelederne er gjort af nogenlunde samme boglige stof. De har aldrig ligget og kørt rundt på knallert og aldrig haft olie på fingrene, så den vinkel ser de nok ikke.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094