23948sdkhjf

Minister vender tommel op til at ændre Fingerplanen

Et nyt forslag skal give hovedstadskommunerne mulighed for bedre byplanlægning. Forslaget åbner for nye boligområder, hoteller og sportsanlæg

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har sendt et forslag i høring, der ideholder 59 konkrete forslag fra kommunerne til at modernisere den fysiske planlægning i hovedstadsområdet. Forslaget er første del af revisionen af den såkaldte Fingerplan, der skal give hovedstadskommunerne nye muligheder for at udvikle sig.

Med forslaget imødekommer erhvervsminister Brian Mikkelsen 59 af ud af i alt 152 forslag, som de 34 hovedstadskommuner har indsendt til ændring af Fingerplanen, der bestemmer den fysiske planlægning i hovedstadsområdet. Kommunerne får for eksempel mulighed for at udlægge nye arealer til boliger og erhverv, gøre sommerhusområder til byområder, benytte mindre afgrænsede dele af de grønne kiler og de såkaldte transportkorridorer, til andre formål, samtidig med at der opretholdes natur- og miljøområder.

- Hovedstadsområdet har udviklet sig hastigt i de sidste 20 år, og der er behov for, at vi nu giver de 34 kommuner bedre rammer til at udvikle den fysiske planlægning, så hovedstadsområdet er attraktivt og kan udvikle sig balanceret i forhold til beboelse, transport, grønne områder og erhvervsliv, siger Brian Mikkelsen.

Fingerplanen
  • Fingerplanen gælder i de 34 kommuner i hovedstadsområdet og er et såkaldt landsplandirektiv, som erhvervsministeren udsteder med hjemmel i planloven
  • I Fingerplanen fastlægges de overordnede rammer for den fysiske planlægning i kommunerne, rammer som kommunerne efterfølgende fylder ud med blandt andet kommune- og lokalplaner
  • Planen, der i år har 70-års jubilæum, medvirker især til at sikre, at byudvikling i hovedstadsområdet koncentreres og sker i tilknytning til infrastruktur i håndflade og byfingre, mens de grønne kiler mellem byfingrene friholdes til natur, rekreative formål (se kort)
  • Moderniseringen af fingerplanen sker parallelt med modernisering af planloven
    Kilde: Erhvervsministeriet

Byen vokser
Erhvervsministeren sætter samtidig gang i en større revision af planlægningen i hovedstaden, der blandt andet skal håndtere, at området frem mod 2030 ventes at vokse med 200.000 indbyggere.

- I 2030 er hovedstadsområdet vokset med lige så mange indbyggere som der bor i Odense kommune i dag. Det er vigtigt for mig, at hovedstadskommunernes planlægning tager højde for det, og ikke indskrænkes af utidssvarende rammer eller manglende fleksibilitet. Vi skal udvikle hovedstadsområdets store erhvervspotentiale, som motor for vækst og udvikling ikke bare i København, men også for resten af landet, samtidig med, at her fortsat skal være attraktivt at bo, siger Brian Mikkelsen.

Godt for sporten
Erhvervsministeren var i går rundt i flere af de fire af kommunerne i hovedstadsområdet blandt andet Brøndby Kommune, som han besøgte sammen med folketingskollegaen Morten Bødskov (S), der overfor TV2 News bakkede op om de foreslåede lempelser. En af lempelserne er i området omkring Brøndby Stadion, hvor man vil give særlige byggemuligheder til idrætsrelaterede funktioner og erhverv.

- Det her er et omdrejningspunkt for både sporten og byudviklingen kombineret med, at det skaber erhvervsudvikling, beskæftigelse og vækst, lød det fra Morten Bødskov.

Udvalgte projekter
  • Albertslund:
    Muliggøre boligudlæg på Bjergvej syd for Lillerød og ved Enghaven nordvest for Lillerød (betinget)
  • Brøndby:
    Område omkring Brøndby Stadion gives særlige byggemuligheder til idrætsrelaterede funktioner og erhverv
  • Egedal:
    Muliggøre mindre boligudlæg syd for Karlebo Landsby
  • Frederikssund:
    Muliggøre etablering af hotel- og konferencecenter på Kalvøen ved Frederikssund
  • Halsnæs:
    Indretning af boliger i den tidligere Kregme skole
  • Hillerød:
    Muliggøre udvidelse af virksomheden J. Jensen A/S på Højlundevej ved Uvelse
  • København:
    Områder til virksomheder med særlige beliggenhedskrav i Nordhavnen udtages af Fingerplanen
  • Rudersdal:
    Muliggøre udvidelse af virksomheden Brüel & Kjær A/S i Nærum Erhvervsby
  • Vallensbæk:
    Muliggøre udvidelse af idrætscenter - ny svømmehal og ny idrætshal
  • Solrød:
    Mulighed for etablering af erhvervsareal til transport- og logistikerhverv på to indeklemte arealer mellem motorvej og jernbane samt omdannelse af gård i Solrød Landsby til boliger
    Kilde: Erhvervsministeriet

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141