23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Grønt potentiale er fortsat enormt

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Landets bygningsmasse er en stor energisluger. Af al den energi, der forbruges herhjemme hvert år, står bygningerne for godt 40 procent af energiforbruget.

Heldigvis er kravene til bygningernes energiforbrug gradvist blevet skærpet i takt med, at nye bygningsreglementer er sendt på gaden. Dermed er nybyggeriet også ganske godt med, når det handler om at opføre lavenergibyggeri.

Til gengæld halter den ældre bygningsmasse efter, og ifølge Statens Bygningsforskningsinstitut (SBi) har 78 procent af parcelhusene et stort potentiale for energiforbedringer.

Det grønne håndværkerfradrag, der i sin nuværende form er gældende året ud, er jo netop konstrueret, så det fremmer privates incitament til at energirenovere deres boliger. Om det så også har virket i forhold til mere klimavenlige boliger er uvist. Men summa summarum er, at ikke mindst de mange parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne ikke ligefrem lever op til nutidens normer for energivenlighed.

Så det økonomiske potentiale ved energirenoveringer er store - ikke bare for den enkelte familie, der kan spare store summer på varmeregningen ved at energirenovere. Men også for samfundet som helhed, der mindsker CO2-udledningen og undgår dyre udgifter til vedvarende kilder.

Regeringen kan selvfølgelig forlænge håndværkerfradraget også efter 2017. Men det vil nok kræve større incitamenter end det, hvis boligmassen for alvor skal blive mere grøn.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187