23948sdkhjf

Behov for mere styr på installationer

Ny strategisk samarbejdsaftale mellem V2C og C-Raadgivning vil sikre uvildig bygherrerådgivning, så de store rådgivervirksomheder ikke skal kontrollere sig selv, siger medejer i V2C

Bygherren skal tilbage i bygherrerollen, lyder det fra virksomhederne V2C og C-Raadgivning, der er gået sammen om at klæde bygherrer på til at tage ansvar for egne byggeprojekters tekniske forhold.

Baggrunden er at alt for mange installationer i store komplekse byggerier ikke virker efter hensigten.

- Med samarbejdsaftalen har vi fået flere muskler og kompetencer i forhold til den vigtige kvalitetssikring, siger medejer af V2C, Peer Kisbye, til Arkbyg.

Nøgleordet er ifølge ham såkaldt uvildig lean commissioning, der skal sikre, at især tekniske installationer allerede fra de indledende faser bliver koordineret og optimeret.

- Mange rådgivere er uddannet ingeniører og de projekterer efter teoretisk viden. Men vores folk kommer fra drifts-leddet, og har siddet i store driftsorganisationer, siger han.

Er de store rådgivervirksomheder ikke samvittighedsfulde og grundige nok i deres arbejde?

- Det er rigtigt, at der findes viden bredt i branchen i forvejen. Men en ny lov kræver nu, at offentlige byggerier overholder alle energikrav, og hele commissionsledelsens opgave er overordnet at kvalitetssikre i forhold til bygherrens krav. Hvis man uddelegerer kontrol til en af de parter, der også har været med i projekteringen, bliver det psykologisk set svært at kontrollere sig selv, og de store ingeniørhuse har typisk overblik over byggeriet men ikke altid over alle installationer, siger Peer Kisbye.

Han fortæller, at den nye samarbejdsaftale skal granske projekter for bygbarhed; at det rent faktisk virker for entreprenøren.

Behov for det fremtidssikrede
Den nye alliance er nu klar til at bistå bygherrer, der pr. 1. juli 2017 pålægges en lovmæssig forpligtigelse for kontrol af de tekniske installationer i bygninger i henhold til bygningsreglementet.

Afsættet for samarbejdet er dog ikke, ifølge Peer Kisbye, det nye lovkrav men en stigende efterspørgsel på helhedsorienterede- og fremtidssikrede løsninger, energibesparelser og en koordineret idriftsættelse.

Afprøvet inden brug
- Der kan være rigtig mange penge at spare ved at have en uvildig part til at stå for commissioningsledelsen, mener han.

- Både fordi det sikrer en optimal byggeproces, hvor mange fejl undgås og en væsentlig billigere drift af bygningen efterfølgende.

Henrik Slott, medejer i C-Raadgivning, tilføjer:

- Desværre er installationer, der ikke virker efter hensigten samt et højere energiforbrug end forventet, virkelighed i rigtig mange byggerier. Vi vil søge at sikre, at tekniske installationer fra de indledende faser bliver koordineret, optimeret og velafprøvet inden bygningers ibrugtagning. Alt sammen værdiskabende og risikonedbringende for bygherrer, siger Henrik Slott, medejer i C-Raadgivning.

Teknikområdet halter
Peer Kisbye understreger, at "samarbejdsskibet" er sat i søen, "fordi vi gang på gang oplever, at teknikområdet halter efter i komplekse byggeprojekter. Vi skal sætte projektets interesser i centrum, så driften kan foretages som forventet," siger han i en pressemeddelelse.

Begge parter håber, at tiltaget kan sikre, at de aftalte krav til et færdigt byggeri kan overholdes i praksis.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282