23948sdkhjf

Leverandør skal kunne dokumentere effekten af solcelleanlæg

Der er monteret 1.500 m² solcelleanlæg i forbindelse med bygningen af Mærsk Tårnet.

Anlægget er placeret på de flade tage i det eksisterende Panum kompleks. Solcelleanlægget bidrager positivt til opfyldelse af energirammen med 19 % af bygningens samlede energiforbrug.

Det er det rådgivende ingeniørfirma Cenergia, der har stået for projekteringen og har haft solcelleanlægget i udbud.

Oplægget var en standardløsning, billigst mulige kWh og en garanti for ydelsen. Derudover var det et krav, at leverandøren installerede en overvågningsenhed, der kunne fjernaflæses og løbende vise den producerede ydelse på solcelleanlægget samt det lokale solskinsvejr, så man efterfølgende kunne korrigere den teoretisk beregnede ydelse og eftervise, at anlægget levede op til den garanterede ydelse.

CENERGIA er et rådgivende ingeniørfirma, som siden 1982 har arbejdet med teknisk og økonomisk optimering af energibesparelser og anvendelse af solenergi i byggeriet. Virksomheden har en solid kundeportefølje og et omfattende netværk af samarbejdsrelationer på tværs af EU. Cenergia er i dag en del af Kuben Management.

Cenergia har følgende overordnede arbejdsområder:

Vedvarende energiløsninger herunder brug af solceller

Energieffektivt byggeri (Lavenergibyggeri)

Bæredygtig byplanlægning

Avanceret beregning og simulering

DGNB certificering og Aktiv Hus mærkning

Målinger

 

Læs mere på www.cenergia.dk og www.kubenman.dk

- Det er et krav fra EU, at leverandørerne af alle tekniske bygningsinstallationer skal kunne dokumentere, at den faktiske effekt svarer til det lovede, og så er det en del af vores kvalitetssikring. Ved to års gennemgangen, hvor solcelleanlægget skal have kørt uafbrudt og uden fejl i minimum et år, bliver leverandøren holdt op på de løfter, licitationen blev vundet på. Her hjælper solskinsmåleren os til at tage afsæt i de faktiske forhold. Lever solcelleanlægget mod forventning ikke op til den garanterede ydelse, er der i udbudsmaterialet fastlagt retningslinjer for, hvorledes bygherre skal kompenseres, så ”garanterede” skal tages bogstaveligt, forklarer ingeniør og projektudvikler hos Cenergia, Vickie Aagesen.

Da Panum komplekset har et stort elforbrug, vil størstedelen af den producerede strøm blive brugt på matriklen og ikke videresolgt til markedspris. Dette medvirker til, at solcelleanlægget har en fornuftig økonomi.

- Vedvarende strøm produceret af solceller er i dag en af de billigste måder at producere fossilfri strøm på. Men på trods af dette bliver der ikke installeret mange solcelleanlæg i Danmark. Dette skyldes ophævelsen af nettoafregningsordningen på årsbasis samt krav til kommuner om selskabsdannelse i forbindelse med installation af solceller. Dette er en skam, da Danmark står overfor nogle reelle udfordringer for at blive fossilfri inden 2050. Både bygningsintegrerede solcelleanlæg og traditionelle solcelleanlæg på såvel private som kommunale bygninger kunne være med til at løfte denne udfordring, mener Vickie Aagesen.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095