23948sdkhjf

Det skæve tårn...

Landets første klimatårn skal bidrage til forståelsen af vejr og klimafænomener

"Leg med solen, vinden og regnen". Men denne opfordring, blev Høje-Taastrups nye vartegn for området tæt på Høje Taastrup Station i går indviet.

I observationsrummet øverst i tårnet kan de besøgende aflæse produktionen af strøm fra vindturbinen og solcellerne på taget, og de kan selv producere energi. Energien lagres i et batteri, som driver tårnets belysning og installationer. Klimatårnet er derfor 100 procent selvforsynende med energi.

Men strømmen er blot en af flere funktioner. Klimatårnet er et såkaldt bynaturrum, et nyt koncept for friluftsliv og naturformidling i danske byer. Tårnet formidler bynaturen på en nytænkende måde med fokus på nedbør, sol, vind og temperatur.

Vandet fra tårnets tag lander i en stor tank, og bliver herfra enten ledt ned i tårnets bund, hvor det driver en vandturbine eller - på udvalgte tidspunkter - pumpet ud i forstøvere, som skaber kunstige skyer under observationsrummet.

- Klimatårnet retter de besøgendes opmærksomhed mod himlen og formidler viden om vejr, vind og klimafænomener, som udgør en stor del af den natur, der omgiver os til daglig.

- Naturvidenskabelig læring bliver her kropslig og nærværende, siger partner Flemming Overgaard fra arkitektfirmaet Keingart, der står bag "det gyldne lyn", der rejser sig 16 meter op fra jorden.

Fra toppen af tårnet er der fri udsigt, og besøgende kan aflæse de faktuelle forhold på tekniske målere for regnmængde, vindstyrke, lufttryk og solhøjder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171