23948sdkhjf

Pæle hamres i grundlaget

Entreprenørfirmaet Ivan Jakobsen A/S var knyttet til Vendsyssel Teater i en tidlig fase. Deres opgave var at pælefundere terrænet, så teatret havde solid grund at blive bygget på. Projektet blev delt op i tre dele: to kælderniveauer og en midterdel, der var i højere terræn.

Den bløde jord i området gav holdet nogle udfordringer.

- Der var nogle geotekniske udfordringer deroppe. Vi skulle have vores store rammemaskine til at køre rundt i noget jord, der var meget blødt og meget levende, når man bankede i det. Jorden ændrede form til kviksandslignede materiale, så det hele gyngede lidt. Det var ret spændende, fortæller Ryan Husted, medejer og projektleder ved Ivan Jakobsen A/S.

Ivan Jakobsen
• Ivan Jakobsen A/S har eksisteret siden 1973
• De banker årligt 35.000 meter betonpæle
• Udfører spuns og sekantpælevægge
• Udfører alle former for anlægsarbejder
• Vandt arkitekturprisen for anlægsprojektet ”Blokhusbæk” i 2016
• Har udført havbadet i Nørre Vorupør
www.ivan-jakobsen.dk

Logistisk havde det specielle byggeri også nogle udfordringer. Det var blandt andet nødvendigt, at have en mobilkran stående til at håndtere den løbende tilførsel af pæle.

- Normalt kan en almindelig lastbilkran læsse pælene af, men fordi der ikke kunne laves en kørebane ned til byggeriet, måtte vi assisteres af en mobilkran, til at hejse pælene ned til rammemaskinen, siger Ryan Husted.

For Ivan Jakobsen A/S betød den drilske jord, at grundvandet måtte sænkes i området, og de måtte lægge grus og tykke jernplader ud for at gøre området mere fremkommeligt. På trods af de geotekniske komplikationer, blev det et godt resultat, der lagde grund for de andre aktører at bygge ovenpå. For Ryan Husted var den store nysgerrighed fra de lokale omkring teatret en af grundene til, at det blev et sjovt projekt.

- Det er altid sjovt at være med i prestigeprojekter. Der var mange nysgerrige, der ville snakke og høre, hvordan projektet skred fremad. Den lokale opbakning var bestemt til at føle, siger Ryan Husted.

Der blev nedrammet 7.111 meter pæle under byggeriet (i længderne 10-24 meter). For Ivan Jakobsen A/S er det en normal mængde. Tidligere har de nedsænket over 26.000 meter pæle i ét projekt.

Udover jorden var der ikke mange ekstraordinære udfordringer ved Vendsyssel Teater. Efter Ivan Jakobsen A/S havde færdiggjort arbejdet og draget videre, var det dog blevet vedtaget, at der skulle rammes et par ekstra pæle i jorden.

- Det betød at vi måtte køre rammemaskinen fra Århus til Vendsyssel, hjemkalde de folk som kører maskinen, fra deres sommerferie, banke fire pæle i og så køre tilbage, fortæller Ryan Husted.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125