23948sdkhjf

De første prøvepæle testes

Andreasen & Hvidberg, som er specialister i geoteknik, blev hyret som underentreprenør på Vendsyssel Teater. Sammen med Ivan Jakobsen A/S stod de for de indledende vurderinger af pæleprojektet. Ud fra rapportmaterialer

leveret af Rambøll, har Andreasen & Hvidberg i samarbejde med Alectia udfærdiget et konkret pæleprojekt, hvor en af deres opgaver var, at vurdere antallet af pæle der skulle rammes og hvilke længder pælene skulle have.

Efterfølgende er prøvepæle blevet rammet i jorden for at verificere de geotekniske data og eftervise de korrekte dimensioner på de pæle, der senere skulle bære teatrets fundamenter. Andreasen & Hvidberg udvalgte stederne, hvor prøvepælene skulle rammes i jorden og testes.

Andreasen & Hvidberg
• Andreasen & Hvidberg var tilknyttet Vendsyssel Teater fra først i april til midt juni
• Andreasen & Hvidberg har udført geoteknisk rådgivning siden 1968
• De har egen omfattende maskinpark og udfører alle trin i deres undersøgelser in house
www.aogh.dk

Som hjælpemiddel er der brugt PDA-tests, som er en stødbølgemåling, der udføres efter at pælene har stået i jorden et stykke tid. Pælene har vist sig at forøge deres bæreevne i tiden efter ramningen. Der påmonteres sensorer på pælens øverste meter, der rager op over jorden. Så rammes pælen igen. Rekylen, der sendes ned, og den efterfølgende resonans, måles i sensorerne. Der foretages efterfølgende en CAPWAP-analyse, hvor data omkring prøvepælens og jordens karakter vurderes, og de endelige pæledimensioneringer vedtages. Siden hen kan de

endelige pæle rammes. Pælene ved Vendsyssel Teater målte mellem 10 og 24 meter.

– I forbindelse med produktionsramningen modtog vi løbende rammejournaler fra Ivan Jakobsen A/S, mens de rammede pælene i jorden. Vi gennemgik dem alle, og tjekkede om de overholdte det de skulle, i forhold til de udførte PDAmålinger og CAPWAP-analyser. Er der pæle, der ikke når de resultater, de skal, hjælper vi med at vurdere, hvorvidt man kan opskrive dem yderligere ved hjælp af flere test, eller om der skal slås ekstra pæle i, forklarer Jesper Østergaard Pedersen, geotekniker ved Andreasen & Hvidberg.

Jorden omkring Vendsyssel Teater gav holdet nogle udfordringer idet den områdevis både var blødere og hårdere end forventet.

– Jordforholdene ved Vendsyssel Teater er visse steder meget inhomogene. Visse steder havde jorden lavere styrker end forventet, andre steder var der derimod højere spidsmodstand end vi forventede. Skal man eksempelvis

banke en 18 meter pæl i jorden og den stopper 15 meter nede, må man kappe den del af pælen, der er over jordniveau, og det overskydende pælemateriale går tabt, fortæller Jesper Østergaard Pedersen.

Pælefunderingen skred dog frem og blev færdiggjort til tiden.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109