23948sdkhjf

Præcisionsopmåling sikrer effektivt teaterbyggeri

Under opførelsen af det netop færdigbyggede Vendsyssel teater var landinspektørfirmaet LE34 tilknyttet gennem halvandet år. Med præcisionsopmåling og afsætning gjorde de byggeprocessen mere effektiv.

Det netop færdigbyggede Vendsyssel Teater er det første rene teater, der er blevet opført uden for hovedstadsområdet i de seneste 100 år. For at opnå et gnidningsfrit og effektivt byggeri blev der brugt avanceret landmålingsudstyr, der sikrer, at forskellige konstruktioner ender med at være, hvor arkitekten har tænkt dem. Det er dog ikke kun fordi, at teaterbyggerier sjældent finder sted, at de skiller sig ud fra de fleste andre byggerier.

- I forhold til andre typer byggeri er der langt flere skæve vinkler i et teater, og i dette tilfælde havde teatersalen cirkulære vægge. Det gør, at der er mange flere punkter, der skal afsættes, opmålingerne skal være ekstremt præcise, og det er alt i alt med til at gøre opgaven væsentlig mere kompleks, siger Stefan Overby, partner og landinspektør hos landinspektørfirmaet LE34.

Faktaboks
• LE34 er med 25 kontorer og over 300 medarbejdere Danmarks største landinspektørfirma. landinspektørvirksomheder
• Virksomheden arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget, private og den offentlige sektor i ind- og udland.
• LE34 er certificeret efter ISO 9001:2008.
• Læs mere på www.le34.dk

Sådan bygger du et teater
I halvandet år, mens Vendsyssel Teater blev opført, var LE34 tilknyttet byggeriet. De skulle sikre, at entreprenører og håndværkere havde præcise opmålinger at arbejde ud fra, og at der var 100 procent klarhed over, præcist hvor de forskellige præfabrikerede elementer skulle placeres.

- Når man bygger et teater, hvor detaljerigdommen er stor, og der er mange særpræg i forhold til ved almindelige byggerier, har entreprenøren brug for mange flere detaljer at bygge ud fra. Vi skal omsætte arkitektens tegninger til virkelighed, og det gør vi ved hjælp af et koordinatsystem, vi har defineret over bygningen. Rent fysisk går vi ind i bygningen og markerer, for eksempel hvor orkestergraven skal placeres, hvor der skal bygges en søjle og en gangbro, eller placering af teaterteknik, forklarer Stefan Overby.

Præcision skaber effektivitet og fjerner fejl
Ved et byggeri som Vendsyssel Teater er præcision essentielt. Der er blandt andet facadepartier af glas og stål og gangbroer, der skal afsættes med få millimeters nøjagtighed. For at gøre håndværkernes arbejde så effektivt som muligt, blev det nyeste præcisionsudstyr fra Trimble anvendt.

- Vi får simpelthen sådan en byggeproces til at glide bedre og sikrer, at der med millimeterpræcision bliver bygget efter tegningerne. Vores ekspertise gør byggeriet mere effektivt, da entreprenøren kan regne med, at vores afsætninger på stedet svarer præcis til der, hvor arkitekten har tænkt dem, hvorfor risikoen for fejl i byggeriet minimeres, siger Stefan Overby.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093