23948sdkhjf

Frodige panoramahaver i 15 etagers højde

En hybrid mellem massivtræ og beton stiller krav til facaderne i nyt svensk højhusprojekt, designet af tegnestuen C. F. Møller

Arkitektvirksomheden C. F. Møller har over de seneste år stået for en række vigtige højhuse i Norden, som Alviks Tårn i Stockholm, Campus Kollegiet i Odense og forskerbygningen Mærsk Tårnet i København.

Nu gælder det en ny, markant silhuet i Västerås, cirka 70 km nordvest for Stockholm. Byggeri skal blive et karakterfuldt vartegn i bydelen Lilluden.

C. F. Møllers vinderprojekt er en bygning, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.

Arkitekturen bliver kendetegnet ved facadernes tredimensionelle relief og en frodig panoramahave på 15. etage med udsigt over både by og Mälaren.

Hybridløsning
Den danske tegnestue foreslår en hybrid af massivtræ og beton. Beton vil være den bærende konstruktion op til 15. etage ved panoramahaven, og herover udføres konstruktionen af de øverste syv etager i massivt træ. Dermed udnyttes de to forskelligartede materialer i samspil.

- Arkitekturen og detaljeringen af facaderne er inspireret af lysets refleksioner på Mälarens vandspejl. Resultatet er en tredimensionel og dynamisk facadekomposition, som bliver spændende at betragte både på tæt hold og på afstand. Panoramahaven i den høje ende af bygningen er på én gang et positivt blikfang for byen og et fantastisk miljø for beboerne i huset. Vores ambition har været at optimere synergien mellem by, bygning og den frodige natur, siger Ola Jonsson, arkitekt og associeret partner i C.F. Møller.

Bygningens såkaldte fodaftryk er en ellipseform med facader, som vender sig i alle kompassets retninger.

- Altanerne forbindes langs huset og bindes sammen med høje glaspaneler. Altankanter og stejle glasplader skal give facaden lethed, og glaspladerne har integreret belysning, der lyser og fremhæver facadens relief - også om natten, siger Ola Jonsson.

Facaderne beklædes med naturtræ, som vejrbeskyttes af de overliggende altaner på hver etage.

- Altanerne kan dækkes til og fungere som vinterhave med mulighed for at dyrkning af afgrøder og forlængelse af udesæsonen for beboerne, siger Ola Jonsson.

Dansktegnede højhuse på vej

C. F. Møller har flere højhusprojekter på vej:
I Stockholm står tegnestuen sammen med Dinell Johansson bag et forslag til et boligtårn for boligforeningen HSB - et 26 etagers højhus i massivtræ, som efter planen skal stå klar til HSB’s 100-års-dag i 2023.
I Oslo arbejder C.F. Møller med et centralt højhusbyggeri i krystalform, som bliver over 100 meter højt.
I Belgien er et 24-etagers boligtårn med særlig vægt på social bæredygtighed på vej. Projektet i Antwerpen har som mål at redefinere højhuset som et socialt, vertikalt fællesskab.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281