23948sdkhjf

Fremtiden er 3D-printet i beton

Om ganske få år vil de første 3D-printede komponenter dukke op på byggepladserne, ifølge NCC

Om tre til fem år kommer forandringerne for alvor.

Det er tidshorisonten for en af de måske største omvæltninger i byggebranchen, nemlig det 3D-printede byggeri.

3D Printhuset afholdt forleden sammen med Partnerskabet for 3D Printet Byggeri den første konference i Skandinavien om 3D-printet byggeri, som blev total udsolgt.

Repræsentanter fra alle byggebranchens aktører var massivt tilstede: arkitekter, ingeniører, byggemateriale leverandører og udførende entreprenører - mere end 150 deltagere fra 70 forskellige virksomheder valgte at bruge en dag på at høre om de nye muligheder.

Udviklingschef Kåre Flindt Jørgensen, fra NCC Construction, fortalte tilhørerne, at NCC havde valgt at følge udviklingen af 3D printet byggeri tæt, og forudså, at Danmark indenfor de næste få år vil se de første 3D-printede komponenter dukke op på byggepladserne.

NCC fandt i øvrigt, at muligheden for at reducere byggetiden måske var én af de væsentligste fordele ved den nye teknologi.

Nye muligheder
Tilhørerne var begejstret over de nye muligheder og lagde i kølvandet på konferencen især vægt på de mange fordele, som 3D-printet byggeri medførte.

Ingeniør Kim Gersvang fra Züblin’s danske selskab sagde blandt andet:

- Det er fantastisk at se eksperterne tale om 3D-printede cement løsninger. Sådanne løsninger kan reducere spild, udgifterne til arbejdskraft og forbedre miljøet. Ikke mindst potentialet for materialebesparelser blev nævnt af mange tilhørere.

- Jeg er sikker på, at 3D print teknologien vil udnytte materialerne meget bedre, end det sker i dag. Byggebranchen opfører stadig bygninger på samme gammeldags måde, som det altid er sket. Hvis 3D-print teknologi anvendes korrekt i branchen, vil der kunne spares på materialerne, og muligheden for at genbruge flere materialer bliver forbedret, sagde produktionschef Dennis Mathiasen fra CRH beton.

Samme tema optog også Erik Pram, chef for hvid cement innovation og udvikling hos cementleverandøren Ålborg Portland, der fremhævede:

- Jeg vil helt sikkert følge udviklingen tæt og bruge de mange input videre i mit arbejde for Ålborg Portland, der vil blive berørt af dette.

I den afsluttende paneldebat blev det forudset, at byggebranchen indenfor senest fem år står overfor at blive såkaldt disruptet af den nye teknologi.
kargaard

Fremtidens bygning er 3D-printet

3D Printhuset afholdt forleden sammen med Partnerskabet for 3D Printet Byggeri den første konference i Skandinavien om 3D-printet byggeri, som blev total udsolgt.
Repræsentanter fra alle byggebranchens aktører var tilstede; arkitekter, ingeniører, materialeleverandører og udførende entreprenører.
Mere end 150 deltagere fra 70 forskellige virksomheder valgte at bruge en dag på at høre om de nye muligheder.
Branchen hørte danske og udenlandske eksperter fortælle om ”state of the art” indenfor 3D printet byggeri, herunder erfaringer fra mere end 40 udenlandske projekter.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187