23948sdkhjf

Malere skal forhandle strid om kørepenge

Forhandlerne på malerområdet genoptager overenskomstforhandlinger i forligsinstitutionen onsdag eftermiddag

Overenskomstforhandlingerne mellem Danske Malermestre, Dansk Byggeri og Malerforbundet brød sammen i søndags, og derfor skal parterne nu mødes hos forligsmanden, som skal forsøge at hjælpe dem i mål med en ny overenskomst for bygningsmalerfaget. Forløbet begynder i Forligsinstitutionen klokken 14 onsdag.

Arbejdsgiverne hos Danske Malermestre er optimistiske forud for forhandlingerne.

- Vi er klar over, at der er et stykke vej endnu, men vi tror på, at vi stadig kan finde hinanden, siger fagretlig chef Heinrich Søndengaard Nielsen.

Dyre kørepenge
Stridens kerne har været overenskomstens afsnit om kørepenge. Danske Malermestre ønsker, hvad organisationen kalder mere tidssvarende kørepengeregler. Malerforbundet har erklæret sig villig til at kigge på bestemmelserne, men mener ikke, at den kompensation, som arbejdsgiverne har lagt frem på forhandlingsbordet indtil nu, står mål med deres krav.

- Hvis vi skal kigge på kørepengereglerne, så skal vi til gengæld have betaling på andre områder, og det skal økonomisk flugte fuldstændigt med det beløb, vores medarbejdere mister. Her manglede vi noget vilje fra Danske Malermestre og Dansk Byggeri til at komme os i møde, siger næstformand i malerforbundet, Tonny Olsen.

Virksomhederne oplever i øjeblikket, at det er for dyrt at transportere medarbejderne fra sted til sted, ifølge Heinrich Søndengaard Nielsen.

- Vi bør have nogle mere moderne og - for virksomhederne - billigere regler. Vi mener ikke, at faget kan være tjent med nogle rammer, der ligger langt fra den lokale virkelighed i virksomhederne, og som reelt bliver omgået flere steder, siger han.

Bundet af DA
I 2014 lykkedes det ikke parterne at indgå en aftale, og malerne endte med at blive omfattet af forligsmandens mæglingsskitse. Men sådan behøves det ikke gå i 2017.

- Jeg fornemmer, at der er en anden vilje til at snakke sammen den her gang, og selvom vi ikke er helt i mål endnu, er vi optimistiske, siger Heinrich Søndengaard Nielsen.

På den anden side af forhandlingsbordet oplever Malerforbundet ikke, at arbejdsgiverne er frie til at forhandle.

- Vi har nogle ønsker om at få flere værn mod social dumping, som hver gang bliver afvist med henvisning til, at det ikke kan blive godtaget i Dansk Arbejdsgiverforening, siger Tonny Olsen.

Forligsinstitutionen

  • Forligsinstitutionen blev oprettet i 1910 og har til opgave at undgå konflikter på arbejdsmarkedet
  • Formanden for institutionen er rigsadvokat Ole Hasselgaard (f. 1967). Han blev i 2015 udnævnt til posten, efter Asbjørn Jensen havde været forligsmand i 26 år. Ole Hasselgaard er den øverste blandt tre forligsmænd
  • Arbejdsgivere og fagforbund, som ikke selv er i stand til at forhandle en overenskomst på plads, bliver indkaldt af forligsmanden, som herefter indgår i forhandlingen som mægler
  • Forligsmandens mål er at få lavet så mange forlig som muligt, inden han fremsætter et samlet mæglingsforslag
    Kilde: Forligsinstitutionen og LO
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096