23948sdkhjf

Flere VVS-virksomheder ramt af strejker

Otte VVS-virksomheder indberettede arbejdsnedlæggelser mandag og tirsdag

Flere blikkenslagere og rørarbejdere nedlagde arbejdet mandag og tirsdag i protest over, at arbejdsgiverne ønsker at fjerne værnebestemmelsen fra overenskomsten.

Det præcise omfang af arbejdsnedlæggelsen er ikke avisen kendt, men minimum otte virksomheder med VVS’ere på lønningslisten er blevet ramt. Det er det antal som, ifølge forbundet Blik- og Rør, tirsdag indberettede overenskomststridige arbejdsnedlæggelser til hovedorganisationerne DA og LO.

- Vi er opmærksomme på de her arbejdsnedlæggelser flere steder i landet. De otte virksomheder har afdelinger i Jylland, på Fyn og Sjælland, siger forbundssekretær i Blik og Rør, Stig Søllested til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Da forbundet fik kendskab til nedlæggelserne, blev de strejkende bedt om at vende tilbage til arbejdet.

- Der er tale om en arbejdsnedlæggelse i strid med overenskomsten, så vi pålagde dem at gå tilbage i arbejde igen, fortæller Stig Søllested. Da Licitationen - Byggeriets Dagblad snakkede med forbundssekretæren tirsdag eftermiddag, var de fleste ansatte vendt tilbage til arbejdet.

Da strejken er overenskomststridig, kan de ansatte blive idømt en bod efter at være stillet for arbejdsretten.

Netmediet Avisen.dk har talt med flere af de strejkende, som er bekymrede for, at værnebestemmelsen vil blive streget fra overenskomsten.

- Arbejdsgiverne vil fjerne værnebestemmelser i vores overenskomst. Det vil vi ikke være med til, for de sikrer, at der er en bundgrænse for, hvad arbejdsgiverne kan spise os af med i løn. Bestemmelserne er simpelthen et værn mod social dumping, siger Emil Guldmand, der er ansat hos teknikentreprenøren Brøndum A/S, til mediet.

Ifølge Avisen.dk blev virksomhederne Becko VVS fra Nordsjælland og Real VVS fra Greve ramt af arbejdsnedlæggelser.

Uenigheder om værnebestemmelserne mellem installatørernes organisation Tekniq og Blik og Rør, er en af de primære årsager til, at en fornyelse af overenskomsten på VVS-området endnu ikke var faldet på plads ved Licitationen - Byggeriets Dagblads deadline.

Tirsdag sad parterne i forhandlinger i forligsinstitutionen for anden dag i træk.

Tekniq havde på grund af de igangværende forhandlinger ikke mulighed for at kommentere arbejdsnedlæggelserne.

Værnebestemmelsen

Bestemmelsen har været i overenskomsten for vvs-området siden 1924. Bestemmelsen giver arbejdsgiver og arbejdstager mulighed for kontrolopmåling, så et stykke arbejde kan aflønnes efter akkordprislisterne på vvs-området. Både i 2012 og 2014 var bestemmelserne et hovedelement i ok-forhandlingerne mellem Tekniq og Blik og Rør. I begge tilfælde lykkedes det ikke at indgå en ny aftale.

Arbejdsnedlæggelse

  • Når der er indgået en kollektiv overenskomst, er der fredspligt i overenskomstperioden
  • Fredspligten betyder, at hverken virksomheden eller medarbejderne må standse eller nedlægge arbejdet, så længe overenskomsten gælder
  • Der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, når medarbejderne kollektivt nægter at udføre deres arbejde
  • Medarbejderne har ikke ret til løn, når arbejdet er nedlagt, og hvis de fortsætter arbejdsnedlæggelsen efter at have fået et pålæg om at genoptage arbejdet, vil de blive idømt en bod
    Kilde: Dansk Industri

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094