23948sdkhjf

G-dags gak

Den ny G-dagsaftale er et lille skridt i den rigtige retning, mener Dansk Byggeri i dagens replik til blandt andet Dansk Håndværks udtalelser i Licitationen 13. marts

Når man læser Licitationen mandag 13. marts, får man det indtryk, at G-dagene har været afskaffet. Det er desværre ikke sandt. Der er i dag tre G-dage på alle ansættelsesforhold på mere end tre måneder, og samtidig er der en afvikling af G-dagene for ansættelsesforhold under tre måneder i gang, så man i 2017 kun skal betale én G-dag, hvis man afskediger personer, der har været ansat i under tre måneder.

I forbindelse med beskæftigelsesreformen i 2014 blev det aftalt, at G-dage skulle afvikles for ansættelser, der har varet under tre måneder. Afviklingen skulle ske i perioden 2015 til 2018. I 2017 er der én G-dag for disse ansættelsesforhold. Men afviklingen af G-dagene gælder altså kun for ansættelsesforhold, der har varet under tre måneder. Den aftale bliver nu erstattet af en ny aftale om at reducere antallet af G-dage til to på alle ansættelsesforhold, det var nemlig en del af dagpengeforliget.

G-dage er en betegnelse for de tre første ledighedsdage, efter en medarbejder er fratrådt, og hvor medarbejderen har ret til en arbejdsgivergodtgørelse. Når en medarbejder bliver opsagt eller hjemsendt og er ledig de første tre dage efter fratrædelsen, skal virksomheden betale disse G-dage til medarbejderen. Fremover kommer de altså kun til at betale to dage.

Del af dagpengeforliget
Det var Dagpengekommissionen der foreslog, at i stedet for undtagelsen for korte ansættelsesforhold, så skulle antallet af G-dage sættes ned fra tre dage til to dage for alle ansættelsesforhold. Denne anbefaling blev en del af dagpengeforliget, og det er den, der bliver effektueret nu, hvor Det Konservative Folkeparti er blevet en del af regeringen. Tidligere blokerede de for det.

Alt dette lyder som G-dags gak, og det er da også overordentlig svært at forstå, hvorfor politikerne stædigt holder fast i G-dagene. I stedet for nu at ændre reglerne på G-dagsområdet en gang til, burde de vælge den enkelte løsning og afskaffe G-dagene helt. G-dagene er en helt unødvendig skat på arbejdskraft, og i den store dagpengeøkonomi er det en dråbe i havet. Det ville kun koste 225 mio. kroner at afskaffe G-dagene, og samlet set bruges der knap 17 mia. kroner på dagpengeområdet.

Når det er sagt, så kan man modsat Dansk Håndværk, dog vælge at se det som et lille skridt i den rigtige retning, at regeringen nu reducerer antallet af G-dage fra tre G-dage til to G-dage på alle ansættelsesforhold.

Samlet set en bedre deal
Dansk Byggeri vurderer, at den nye G-dagsaftale samlet set er en bedre deal for virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen end den gamle aftale. I en branchen med sæsonledighed kommer flere virksomheder til at vinde på reduktionen til to G-dage, end de kommer til at tabe på udgiften ved de helt korte ansættelser.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109