23948sdkhjf

NCC tager hul på ny granit

NCC er klar med et nyt bornholmsk stenbrud, der indeholder granit til de næste 30 år. Flere naturværdier skal vokse frem af det gamle 120 meter dybe hul

Granitbrud siden 1873

  • 14. marts 2017 00:05 | Tip redaktionen om en historie
    Den bornholmske granit er siden 1873 blevet brudt i granitbruddet ved Rønne.
  • Den særlige granit er meget velegnet til beton, asfaltfremstilling og andre anlægsopgaver.
  • Til betonfremstilling har den bornholmske granit blandt andet vist sit værd i forbindelse med støbningen af tunnelen og pylonerne på Storebæltsbroen.

(Kilde: NCC)

Efter mere end 140 år med granitbrydning i Rønne er der efterhånden hentet så meget granit op af det 120 meter dybe hul, at entreprenørvirksomheden NCC nu har afviklet brydningen i den gamle grav.

I stedet har NCC flyttet produktionen og brydningen til det tilstødende område mod syd og virksomheden tager nu hul på de første store sprængninger.

Stort som 10 fodboldbaner
NCC har gennem de seneste to år fjernet et 18 meter tykt lag jord for at få klippen til at dukke frem i det nye stenbrud på syv hektar - et areal, der svarer til 10 fodboldbaner.

Det nye brud står nu klar til de første store sprængninger, og der er netop blev fyret 1.700 kilo sprængstof af, hvilket resulterede i mere end 10.000 tons løse sten, som skal anvendes hovedsageligt i både asfalt, beton og skærver til nye veje i Danmark.

- Vi har investeret et tocifret millionbeløb på at etablere det nye stenbrud og forny det tilhørende produktionsanlæg, siger direktør Michael Hansen fra NCC Industry, Råstoffer.

- Og vi har granit til 30 år i det nye brud. Råmaterialet - den bornholmske granit - kombineret med vores produktionsanlæg og kvalitetssikring gør, at vi opnår en yderst høj styrke og holdbarhed i råmaterialerne, tilføjer Michael Hansen i en pressemeddelelse.

Flere naturværdier
Når man etablerer en ny grusgrav, bliver der allerede fra begyndelsen afsat penge til såkaldt efterbehandling af arealerne.

Planen for dette lægger vægt på at skabe øgede naturværdier i området. Det sker ved at efterbehandle tiltrængte naturtyper som for eksempel næringsfattige flader, skrænter og vandhuller, som kan give levesteder til truede planter og dyr. For eksempel er mange af de bornholmske stenbrud blevet til små og store naturperler og rekreative områder, lyder det fra entreprenørvirksomheden.
kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11