23948sdkhjf

Byg for bedre demensliv

Ny guide fra Bygherreforeningen påviser, at demensvenlige boliger kan øge livskvaliteten hos de ramte og spare væsentlige medicinudgifter

Antallet af personer med demens stiger. Men kommunerne kan både øge livskvaliteten hos de ramte samt spare medicinudgifter ved at bygge mere demensvenligt.

Det fortæller en ny guide fra Bygherreforeningen, som offentliggøres 13. marts.

Regeringen har et mål om at gøre Danmark mere demensvenligt og reducere forbruget af antipsyko-tisk medicin med 50 procent. Det kræver blandt andet, at kommunerne bygger og indretter landets plejeboliger, så de i højere grad tager hensyn til demens.

Enkelte kommuner er i gang. Odense og Esbjerg opretter eksempelvis hele boligområder og bydele, som tager hensyn til personer med den stadigt mere udbredte sygdom.

Læs også: Dansktegnede omsorgsboliger på vej

Stort efterslæb
Ifølge Ældre Sagen er kun 13 procent af landets 46.000 plejeboliger demensegnede, og der er derfor et efterslæb på 40.000 demensegnede boliger,

- De nye anvisninger har et stort potentiale. Forskning viser, at det er muligt at sænke medicinforbruget betragteligt ved at fokusere på at skabe tryghed og rum for fællesskab i de fysiske rammer. Og når der er så oplagt en mulighed for at løfte en samfundsudfordring ved at nytænke byggeriet, skal den naturlig-vis forfølges, siger direktør Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen.

Han opfordrer alle medlemmer i kommunerne til at kigge nærmere på det nye modelprogram, der er udviklet på baggrund af forskning og viden fra Statens Byggeforskningsinstitut og Demensalliancen.

I Esbjerg Kommune er man i gang med at planlægge et helt nyt bydelsområde Seniorbyen, hvor det kommende Fremtidens Plejecenter, bliver en del af byområdet, og hvor den øvrige bebyggelse i bydelen opføres som ældreegnet.

Centret vil i den forbindelse være områdets forsamlingshus for både frivillige og andre borgere i lokalområdet.

Demens - en bombe under systemet

Demens bliver en af fremtidens store velfærdsudfordringer.
I dag er 35.000 mennesker over 60 år diagnosticeret med sygdommen, mens det formodede antal er langt højere.
Med udsigt til en fordobling af antallet inden for 25 år kan demens være en tikkende bombe under vores sundhedssystem.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158