23948sdkhjf

Ingeniører forbedrer folkesundheden

Veje, broer, tunneler - og sanitet. Cowi A/S er valgt som konsulent for et vitalt element i infrastruktur og sund byudvikling

Massive investeringer i sanitet skal forbedre folkesundhed i afrikanske byer.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi har påtaget sig en ledende rolle i implementeringen af et donorfinansieret fem-årigt projekt, det såkaldte Lusaka Sanitation Programme, og andre større sanitetsprogrammer i Afrika syd for Sahara.

Projekterne øger fokus på sanitet som middel til at forbedre folkesundheden blandt regeringer og finansieringsinstitutioner i Afrikas største byer.

I Zambias hovedstad Lusaka har kraftig befolkningsvækst og begrænset kapacitet ført til, at en stor del af byens befolkning bor i uformelle boligområder uden sanitet.

Faktisk dækker det eksisterende vandbaserede kloaksystem kun 10-15 procent af befolkningen. Forholdene udgør en stor trussel for både miljøet og folkesundheden.

Det vil nu ændre sig. Med finansiering fra den Europæiske Investeringsbank (EIB), KfW, Verdensbanken, Den Afrikanske Udviklingsbank og Zambias regering har Lusaka Water and Sewerage Company besluttet at investere næsten 240 mio. euro (knap 1,8 mia. kroner, red.) i spildevandsinfrastrukturen i den tætbefolkede by over de næste fem år.

Løft i leveforhold
Cowi er valgt som såkaldt projektimplementeringskonsulent i et konsortium, der har indgået kontrakt med EIB.

- Sanitet er blandt de mest oversete, men nødvendige komponenter i enhver bys infrastruktur. Ordentlig sanitet er afgørende for folkesundheden og miljøet og har en positiv effekt på produktiviteten takket være den forbedrede sundhed. Med andre ord er der tale om en investering, som giver et markant løft i de generelle leveforhold, siger projektdirektør Karsten Vesth-Hansen, Cowi.

Fokus flyttes
Anlægsarbejderne under Lusaka Sanitation Programme omfatter blandt andet to spildevandsanlæg med rislefilter, 520 km kloakrør, 10 decentrale spildevandsbehandlingssystemer, 100 offentlige toiletter og ca. 12.000 lokale sanitetsenheder. Alt i alt forventes den andel af befolkningen, som lever i kloakerede områder, at blive fordoblet i forhold til det nuværende niveau.

- I de år, jeg har arbejdet med vandforsynings- og sanitet i udviklingslande, har forsyningsselskaber, lokalforvaltninger og regeringer generelt haft mest fokus på vandforsyningen, fordi det har været anset for et mere presserende behov, og fordi det giver mere omsætning. De knappe ressourcer har ikke rakt til at gøre noget ved sanitet, hvilket har haft alvorlige følger. Denne gang er det heldigvis anderledes, siger Stephen Dollery, Cowis teamleder i Lusaka.

Mere produktivitet
Ud over sanitetsprojektet i Lusaka er de danske ingeniører i gang med at gennemføre to andre sanitetskontrakter i Afrika syd for Sahara, én i Nairobi i Kenya og én i Mwanza i Tanzania.

- Den hastige tilflytning til byerne i udviklingslandene betyder, at der endelig er ved at komme fokus på de sanitære forhold hos regeringer og finansieringsinstitutter i Afrika, siger Karsten Vesth-Hansen.

Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219